Statistik Pembaca Blog Tahun 2019

Cepat benar masa berlalu. Sedar tak sedar, Tahun tahun 2019 sudah hampir ke penghujungnya. Maaflah jika Blog ini kurang memuaskan serta jarang sekali memberikan update terkini kepada anda. Doakan saya terus rajin menulis artikel-artikel baru. Kesempatan ini, biarlah saya update sedikit Statistik Blog ini sepanjang 8 bulan yang lalu (tahun 2019).

Statistik pelawat menunjukkan jumlah pelawat tertinggi sebulan adalah pada bulan Julai 2019 iaitu sebanyak 35,358 orang pelawat. Manakala bilangan pelawat terendah adalah seramai 24,658 pada bulan Februari 2019. Purata pembaca setiap hari pada bulan Ogos 2019 yang lalu adalah lebih kurang 979 yang mana setiap orang pelawat yang berkunjung ke Blog ini akan membaca (page view) sekurang-kurangnya 7 artikel.

Number of View :42

Pokok Yucca

Pokok Yucca atau nama saintifiknya Furcraea spp tergolong dalam famili Asparagaceae. Pokok yang sering dijumpai ini kebiasaanya dijadikan tanaman hiasan yang sesuai ditanam samada di luar kawasan atau di dalam rumah (tanaman indoor). Pokok ini merupakan tumbuhan yang tahan lasak dan penyelenggaraannya juga tidak susah. Tekstur daunnya juga unik menyebabkan ia sesuai dijadikan tanaman landskap di sekitar pejabat.

Pokok Yucca dikatakan lebih cepat membesar di kawasan yang mempunyai panas yang mencukupi. Saya tertarik dengan tumbuhan ini setelah melihat ia mengeluarkan bunga dihujung daunnya. Jarang sekali dapat melihat pokok ini mengeluarkan bunga.

Setiap jambak bunga menghasilkan puluhan kuntum bunga bewarna putih yang sangat cantik. Saya anggarkan lebih kurang 80-100 kuntum bunga.

Setiap kuntum bunga Yucca mempunyai 6 kelopak (petal) bunga. Kalau tidak silap saya setiap jambak bunga akan bertahan dalam lingkungan 1-2 minggu sahaja. Kemudian ia akan gugur ke bumi.

>> Dapatkan Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan dan seangkatannya di sini.. >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :126

Sarang Kerengga

Kerengga atau nama saintifiknya Oceophylla smaradgina sememangnya sangat dikenali dan mudah dijumpai pada pokok buah-buahan. Apa yang membuatkan orang tidak suka akan kerengga ini adalah ia akan mengigit mangsa yang cuba mengganggu koloni atau sarangnya. Daripada pemerhatian, Kerengga ini akan membuat sarang daripada daun masih hijau atau masih muda dan ada yang membuat sarang daripada daun yang telah matang.

Saya juga turut tidak suka akan kerengga ini kerana hampir ke semua pokok mangga yang ditanam di sekitar rumah terdapat sarang kerengga yang menghuninya. Ia menyebabkan kesan kerosakan pada pucuk mangga yang baru tumbuh. Apabila kita mendekati pokok mangga ini untuk membuat kerja-kerja pemangkasan pokok, kerengga akan menyerang dengan menggigit secara aggresif. Memang tidak tertahan gigitannya sekiranya kerengga yang datang sangat banyak, dari kaki hingga naik ke bahagian kepala. Kesan gigitan kerengga tidaklah teruk, kebiasaannya akan terasa sedikit kegatalan pada kulit bergantung pada seseorang.

Sehingga kini, saya sendiri belum pasti bagaimana cara untuk menghalau, menghapuskan atau mengurangkan populasi kerengga ini. Ada yang mencadangkan supaya menggunakan racun semut. Ada membeli racun tersebut tetapi masih belum sempat mencubanya.

Bolehkah membakarnya dengan api ? Daripada rujukan laman web pejabat Mufti menyatakan bahawa seseorang itu tidak boleh mengazab sesuatu itu dengan api yang mana ia merupakan perbuatan yang dilakukan oleh Allah S.W.T. Justeru, tidak boleh untuk membunuh atau mengazab mana-mana haiwan dengan menggunakan api dan pembakaran.

Namun, terdapat pengecualian terhadap haiwan-haiwan yang memberikan gangguan atau memudaratkan seseorang itu dan tidak ada cara lain untuk membunuhnya melainkan dengan cara menggunakan api.

>> Dapatkan Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan herba.. tanaman hiasan dan seangkatannya di sini.. >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :102

Booking Online dengan Traveloka

Artikel kali ini, aku nak kongsi sedikit kepada mereka yang suka pergi melancong. Tak perlu susah-susah lagi ke travel agency tetapi kini ianya hanya dihujung jari anda sahaja. Semuanya boleh dibuat secara online atau booking secara online. Aku nak share dengan anda semua cara-cara bagaimana nak buat booking online tiket flight dengan harga yang sangat puas hati dan yang penting ianya murah. Ada caranya yang penting kena ada kemahiran untuk booking secara online. Jadi aku nak kongsi sedikit kepada anda semua cari nak dapatkan cheapest flights to Hong Kong guna Traveloka.

So kalau nak dapatkan harga tiket murah, first sekali anda kena pergi ke web Traveloka atau appsnya. Anda boleh pergi kat pautan link https://www.traveloka.com/en-my/emirates terus sebab kat sini anda boleh search flight yang ada contohnya kalau anda nak ke Hong Kong, atau nak buat book emirates flights online, first sekali anda pilih tarikh yang ingin anda ingin rancangkan, dan cadangan aku anda pilih tarikh bukan cuti sekolah atau bukan musim perayaan sebab masa tu anda akan dapat harga yang best. Pastu anda click search flight. Kalau tak dapat maksudnya takdelah kat tarikh tu so anda kena search tarikh lain pula. Dia keluar jugak result dari airline lain.. jadi anda boleh bandingkan harga senang je pada satu tempat.

Siapa sebenarnya Emirates Airlines ni kan? Mereka ni famous sebenarnya sebab diorang dari Emirates group and ada sponsor a few club bolasepak gergasi dunia. Mereka asal dari Dubai, UAE and sala satu leading airlines yang ada inflight entertainment yang terbaik. Dia ada 3 jenis class seating iaitu Economy, Business dan first class. Ikut selera dan citarasa anda ingin yang mana satu sebab kesemuanya sangat selesa. Yang penting bajet korang lebih rendah dari sebelum ni.

Di Hong Kong anda boleh pergi ke banyak tempat. Beroperasi seawal 7 pagi sehinggalah lewat malam pada pukul 12 tengah malam, Peak Tram merupakan sebuah pengangkutan penting yang mula diwujudkan oleh pihak British pada tahun 1888 untuk kemudahan mereka serta yang tinggal di kawasan sekeliling. Namun kini, Peak Tram boleh digunakan oleh orang ramai untuk menuju ke puncak bukit Victoria Peak. Waktu yang diambil untuk sampai ke puncak hanyalah 7 minit dengan waktu bertolak pada setiap 10 ke 15 minit. Sesudah sampai ke puncak, anda boleh mendapatkan tiket Tram Sky Pass untuk melihat view Hong Kong dari Sky Terrace 428 yang merupakan platform pemerhatian yang tertinggi di Hong Kong.

Sky 100 adalah sebuah dek pemerhatian yang terletak pada tingkat yang ke-100 struktur tertinggi di Hong Kong, the International Commerce Centre (ICC). Terletak pada ketinggian 393 meter dari paras laut, menjadikan Sky 100 sebagai dek pemerhatian indoor yang tertinggi di bandaraya ni. Dari dek ini, anda dan keluarga dapat menikmati view sekeliling Hong Kong dari segenap pelusuk. Terfikir berapa lamalah agaknya naik lif untuk sampai ke tingkat 100 tu? Tak lebih 60 saat pun sebenarnya! Sebabnya, mereka menggunakan lif yang berkelajuan tinggi. Tak cukup dengan itu, anda juga boleh menikmati keindahan Hong Kong melalui aplikasi interaktif mobile Sky100 dan Sky-High Tech Zone yang menggunakan teknologi Augmented Reality (AR) dan juga Virtual Reality (VR).

Mendapat anugerah Guinness Book of Records sebagai persembahan kekal cahaya dan bunyi yang terbesar di dunia, A Symphony Of Lights bukanlah sebuah view biasa yang boleh ditemui di tempat lain. Pertunjukan cahaya laser ini melibatkan 40 buah bangunan-bangunan percakar langit yang terletak di kedua-dua belah pelabuhan. Persembahan multimedia ini sudah bermula sejak dari tahun 2004 lagi di mana bangunan-bangunan penuh gah di kawasan sekitar akan menjadikan langit malam ibarat kanvas untuk limpahan cahaya laser yang penuh warna-warni. Pastikan anda membuat perancangan perjalanan yang teliti untuk datang ke sini kerana persembahan ini hanyalah berjalan selama 10 minit bermula dari pukul 8 malam. Sangat awesome kan sebab ada banyak aktiviti dan tempat yang anda boleh pergi nanti.

Number of View :180

Jualan Buah Buahan @ Agricultural Fair Thailand 2018

Artikel kali ini saya kongsikan sambungan dari artikel sebelum ini mengenai jualan buah-buahan yang terdapat di Agricultural Fair yang diadakan di University Prince of Songkla, Hatyai, Thailand. Di sini saya kongsikan gambar beberapa jenis buah-buahan yang popular dijual di negara Thailand.

Anggur antara buah paling popular dijual di sana hasil keluaran mereka sendiri. Buah ini antara buah yang sempat saya beli dan rasa. Walaupun saiznya tidak sebesar anggur import tetapi rasanya sangat sedap sekali dan buahnya juga tiada biji. Seingat saya 1kg berharga diantara RM10-RM5.

Lain-lain buah yang dijual seperti pisang kaki dan limau manis.

Tembikai wangi atau rock melon

Buah Asam Jawa yang mempunyai isi yang manis

Buah Durian. Tidak pasti jenis apa. Tidak banyak sangat durian ada dijual semasa pameran tersebut.

Buah Salak juga sempat saya beli dan rasa. Rasanya unik, sedikit berjus dan sedikit manis. Berbeza sekali dengan Salak di Malaysia. Malangnya yang saya beli bawa balik banyak mengandungi ulat di dalamnya.

Buah Mulberry dan jus mulbery jus turut dijual. Sedap juga air jus mulbery.

Buah Jambu

Buah Markisa kuning dan merah pun ada dijual. Jus Markisa pun banyak dijual di sana.

Selain itu, terdapat juga buah tampoi dan jentik-jentik. Sama seperti Malaysia.

Limau Bali isi merah

Buah Kurma antara buah yang juga menarik untuk dicuba. Rasanya juga sedap dan manis walaupun masih belum masak sepenuhnya. Malangnya tidak sempat beli untuk bawa balik.

Sampai di sini dahulu.. Artikel akan datang, saya akan kongsikan gambar jenis benih buah-buahan dan tanaman hiasan yang terdapat dijual di sana.

p/s: bagi yang ada Telegram boleh join Channel Grup Peminat Tumbuhan.

>> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di sini..

>> https://t.me/tumbuhanNumber of View :2463