July 12, 2024

Durian mendapat pengiktirafan tinggi kerana rasanya yang creamy dan manis, yang banyak digunakan dalam pencuci mulut. Meskipun baunya yang kuat sering menyebabkan reaksi negatif di kalangan orang Barat, durian dianggap sebagai buah yang sangat bernilai. Nilai eksport durian ke China melebihi 600 juta USD pada tahun 2016, dan Singapura juga mengimport durian dengan nilai perdagangan lebih 8 juta USD pada tahun yang sama.

Pengekspotan dan Penggunaan Durian

Penggunaan durian di rantau ini sangat tinggi. Dalam negara yang mempunyai pengambilan durian tertinggi, purata pengambilan adalah 14, 13, dan 10.25 kg setahun di Thailand, Singapura, dan Malaysia. Dengan asumsi bahawa isi/ulas boleh dimakan adalah kira-kira 25% dari buah keseluruhan, penggunaan purata isi durian di Malaysia adalah kira-kira 7 g sehari.

Kandungan Nutrien Durian

Walaupun bau durian telah dikaji dengan terperinci dan dipahami, nilai nutrisi durian masih kurang diketahui. Analisis vitamin dalam durian kebanyakannya terhad kepada vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, asid pantotenik, vitamin A, dan beta karotena. Namun, kandungan folat, yang merupakan salah satu kumpulan vitamin yang paling penting perlu diperiksa lebih lanjut.

Kepentingan Folat

Folat memainkan peranan penting dalam lintasan metabolik yang melibatkan pemindahan satu-karbon yang penting dalam biosintesis nukleotida dan remethylation of homocysteine to methionine. Kekurangan folat telah dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk kecacatan tabung neural pada bayi baru lahir, penyakit kardiovaskular, dan penyakit Alzheimer.

Analisis Folat dalam Durian

Analisis folat adalah proses yang rumit, memerlukan teknik khusus seperti ujian pengenceran (dilution) isotop stabil (SIDA). Dalam kajian ini, berbagai kultivar durian dari Malaysia, Thailand dan Indonesia, serta beberapa produk durian lain di pasaran telah dianalisis untuk komposisi folat mereka dan kandungan folat keseluruhan berdasarkan berat segar.

Dalam kajian ini, kultivar durian seperti Golden Phoenix, Black Pearl, Black Thorn, Musang King, Red Prawn, King of the King, serta kultivar popular D24 dan D101 menunjukkan kandungan folat keseluruhan antara 307 dan 439 ?g/100 g. Sebagai perbandingan, kultivar yang berbau sederhana, Mon Thong, adalah lebih rendah dengan 175 ± 6.28 ?g/100 g. Kandungan folat keseluruhan Mon Thong adalah secara signifikan lebih rendah berbanding dengan semua varieti durian yang lain dianalisis.

Komposisi vitamer dari durian segar adalah sangat serupa dalam semua sampel kecuali Mon Thong. Vitamer utama adalah 5-CH3-H4folate, dengan peratusan 88 hingga 92% dari komposisi keseluruhan. Komponen minor termasuk 5-CHO-H4folate (1.5-3.9%) dan 10-CHO-PteGlu (1.3-3.9%).

Selain dari analisis isi durian segar, kita juga mengkaji biji durian (Musang King), yang mengandungi 57.9 ± 3.24 ?g/100 g berdasarkan berat segar. Kajian terhadap produk durian popular juga dilakukan termasuk tiga jenis kerepek durian kering beku vakum dan satu pasta durian yang boleh didapati di kebanyakan kedai jualan durian.

Isi durian segar telah terbukti mempunyai kandungan folat yang sangat tinggi dan dengan itu menjadi sumber folat semula jadi yang baik. Isi durian popular menunjukkan folat keseluruhan antara 307 dan 439 ?g/100 g. Kecuali varieti Mon Thong, yang memiliki kandungan yang jauh lebih rendah sebanyak 175 ?g/100 g, dan distribusi vitamer yang berbeza.

Sebagai perbandingan, kajian terbaru mengenai strawberi menunjukkan kandungan folat keseluruhan antara 59 dan 153 ?g/100 g. Oleh itu, durian nampaknya termasuk salah satu buah dengan kandungan vitamin B9 tertinggi.

Kesimpulan

Durian bukan sahaja buah yang unik dengan rasa dan bau yang menarik tetapi juga mempunyai potensi sebagai sumber folat, yang penting untuk kesihatan manusia. Lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami sepenuhnya keberkesanan durian sebagai sumber nutrien ini, yang boleh membantu dalam meningkatkan pengambilan folat di rantau ini, terutamanya di kawasan yang kekurangan bekalan folat seperti Eropah dan beberapa kawasan di China.

Dengan pemahaman yang lebih mendalam mengenai sifat dan manfaat durian, kita dapat menghargai lebih lagi buah yang telah menjadi sebahagian daripada warisan di Asia Tenggara ini.

Rujukan: Kajian bertajuk “Durian Fruits Discovered as Superior Folate Sources” (Front. Nutr., 28 November 2018)

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam