December 4, 2023

Dikenali sebagai “Raja Buah”, durian telah memikat hati ramai di Asia Tenggara. Permintaan yang tinggi untuk durian telah menjadikannya salah satu buah yang paling menguntungkan bagi petani dan pengeksport di Malaysia. Kini, Malaysia adalah pengeksport durian terbesar kedua di dunia selepas Thailand.

Antara tahun 2016 hingga 2020, eksport durian Malaysia telah meningkat sebanyak 107% dari 69.9 juta ringgit hingga mencapai 144.7 juta ringgit. Tidak hairanlah mengapa buah ini dianggap sebagai sumber kekayaan pertanian untuk Malaysia.

Dari pelbagai jenis durian yang ada, “Musang King” atau “Mao Shan Wang” adalah yang paling popular. Walaupun buah durian segar adalah yang paling laris, produk berasaskan durian seperti pes dan puree juga amat diminati. Pasaran eksport utama Malaysia untuk durian termasuklah Hong Kong, Singapura dan China.

Berdasarkan grafik yang ditunjukkan, China dijangka meningkatkan pengimportan durian setiap tahun. Pada 2019, China mengimport sebanyak 605 ribu tan durian dan angka ini dijangka meningkat menjadi 1,500 ribu tan menjelang 2027. Dengan permintaan yang semakin bertambah, industri durian global dijangka memandu pertumbuhan perdagangan dunia dengan permintaan yang dijangka melebihi 25 bilion USD menjelang 2030.

Kesimpulannya, pasaran China yang semakin berkembang untuk durian memberikan peluang besar kepada Malaysia untuk meningkatkan eksport dan mendapatkan keuntungan yang lebih besar daripada “Raja Buah” ini.

Rujukan : https://www.linkedin.com/pulse/understanding-durian-industry-malaysia-dhl-express-malaysiaNumber of View :137

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam