March 4, 2024

Buah manggis, yang juga dikenali sebagai “Ratu Buah-buahan Tropika”, adalah antara buah yang paling dikenali di seluruh dunia. Kualiti dan kesegaran buah manggis sangat dipengaruhi oleh peringkat penuaian dan cara penyimpanannya. Artikel ini akan menerangkan lebih lanjut bagaimana kedua-dua faktor ini memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesegaran dan kualiti manggis.

1. Peringkat Penuaian yang Tepat: Menentukan Kesegaran

Penuaian manggis yang tidak tepat pada masanya boleh menyebabkan perubahan yang cepat dalam warna kulit buah, dari merah ke ungu gelap, yang mengurangkan kualiti keseluruhannya. Untuk mendapatkan kualiti manggis yang terbaik, penuaian harus dilakukan pada peringkat di mana warna buah adalah terang dengan belang merah jambu hingga merah di seluruh buah. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Applied Biology pada tahun 2019 menyokong fakta ini.

2. Perubahan Selepas Penuaian: Proses Fisiologi

Selepas penuaian, manggis akan mengalami perubahan dalam warna kulit, sepal, dan aril. Ini adalah disebabkan buah masih mengalami proses fisiologi walaupun telah dipetik dari pokoknya. Perubahan ini boleh mengurangkan kualiti manggis, dan oleh itu, kaedah yang betul diperlukan untuk memperlambat proses ini.

3. Cara Menyimpan Manggis: Pengawalan Atmosfera dan Suhu

Efendi (2005) menyatakan bahawa usaha untuk melanjutkan tempoh penyimpanan manggis boleh dilakukan dengan menggunakan atmosfera penyimpanan terkawal, bahan salutan, dan suhu penyimpanan rendah. Ini akan membantu mengekalkan tekstur dan rasa buah.

4. Akibat Penuaian dan Penyimpanan yang Salah: Kehilangan Kualiti

Penuaian dan penyimpanan manggis yang tidak tepat boleh menyebabkan kulit buah menjadi keras dengan cepat dan mengurangkan kualiti keseluruhan. Manggis pada peringkat kematangan 6 (pericarp ungu hitam) mempunyai tempoh penyimpanan yang sangat terhad dan cepat reput, seperti yang dinyatakan oleh Manurakchinakorn et al. (2016).

Sartika dan Poerwanto (2010) menyatakan masalah utama dalam penyimpanan manggis pada suhu bilik selama dua minggu adalah pengerasan kulit buah. Oleh itu, penyimpanan suhu rendah dan penuaian pada peringkat kematangan yang betul adalah penting.5. Penyimpanan Suhu Rendah: Menjaga Kualiti

Penyimpanan suhu rendah dapat mengurangkan kadar respirasi dan transpirasi, yang seterusnya dapat melanjutkan tempoh penyimpanan dengan kehilangan berat yang minima. Ini akan menjaga kualiti buah dan menghasilkan nilai yang lebih tinggi di pasaran.

HASIL KAJIAN

Hasil kajian mengenai warna kulit buah manggis dari masa penuaian (0 DAH) hingga akhir penyimpanan (30 DAH) pada suhu 15 °C (Rajah 5) dan pada suhu bilik (Rajah 6) telah memberikan pencerahan mengenai perubahan ketara dalam kualiti dan penampilan manggis. (DAH : Day After Harvest)

1. Perubahan Warna Kulit Buah Manggis

Manggis yang disimpan pada suhu 15 °C dapat mengekalkan warna kulit lebih baik berbanding manggis yang disimpan pada suhu bilik. Menurut Kader (2003), selepas penuaian dan semasa penyimpanan, manggis akan mengalami perubahan warna yang merupakan salah satu parameter kematangan buah. Ini diperkuatkan lagi oleh Sumiasih et al. (2017) yang mengatakan warna kulit adalah salah satu atribut luaran untuk produk hortikultur.

2. Penampilan Warna Kulit Manggis Berdasarkan Peringkat Kematangan

Manggis yang disimpan pada suhu 15 °C (30 DAH) mempunyai warna kulit coklat merah untuk peringkat kematangan 1, warna ungu merah untuk peringkat kematangan 2 dan 3, dan warna ungu hitam untuk peringkat kematangan 4. Sementara itu, manggis yang disimpan pada suhu bilik mempunyai warna kulit yang sama pada 6 DAH iaitu ungu hitam.

3. Batasan Penerimaan PenggunaBatasan penerimaan pengguna bagi manggis pada Peringkat Kematangan 1, 2, 3, dan 4 dengan suhu penyimpanan 15 °C adalah pada 30 DAH, 30 DAH, 25 DAH, dan 20 DAH masing-masing, sementara pada suhu bilik untuk semua peringkat kematangan adalah 20 DAH.

4. Titik Penggunaan Optimum

Titik penggunaan optimum manggis yang disimpan pada 15 °C adalah 20 DAH (peringkat 1 dan 2) dan 10 DAH (peringkat 3 dan 4). Bagi manggis yang disimpan pada suhu bilik, peringkat 1 adalah 15 DAH dan peringkat 2, 3, dan 4 adalah 10 DAH.

5. Kesimpulan Kajian

Hasil kajian menunjukkan bahawa penuaian manggis pada Peringkat Kematangan 1 dapat mengekalkan warna kulit, warna sepal, dan kesegaran lebih lama berbanding dengan Peringkat Kematangan 2, 3, dan 4. Manggis yang dipetik pada Peringkat Kematangan 1 dan 2 dengan suhu penyimpanan 15 °C dapat mengekalkan kualiti buah (layak dimakan) selama 30 hari selepas penuaian dan boleh digunakan untuk pasaran eksport.

Manggis yang dipetik pada Peringkat Kematangan 3 dan 4 masing-masing boleh disimpan sehingga 25 DAH dan 20 DAH . Pada Peringkat Kematangan 4 dengan suhu penyimpanan 15 °C dan pada semua peringkat kematangan dengan suhu bilik adalah sesuai untuk pasaran tempatan. Castro et al. (2012) mengenai tempoh penyimpanan maksimum manggis pada 25 °C adalah dua minggu; sementara penyimpanan pada 13 °C boleh menjamin pemuliharaan buah ini selama 25 hari.Rujukan :

Study of Several Stages of Maturity and Storage Temperature on Color Changes and Shelf Life of Mangosteen (Garcinia mangostana L.), 2019 ( International Journal of Applied Biology)

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :512

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam