May 22, 2024

Durian, dikenali sebagai “raja buah-buahan”, memang memikat hati banyak orang, terutama di Asia Tenggara. Dari segi pengeluaran dan pengeksportan, Malaysia telah menunjukkan kekuatan dan potensinya di pasaran antarabangsa, terutama dengan China.

Eksport Durian Malaysia ke Pasaran Antarabangsa

Berdasarkan Carta di atas, antara negara-negara import utama durian Malaysia adalah Singapura, yang menyumbang hampir separuh (49%) dari keseluruhan eksport durian dari Malaysia pada tahun 2016. Negara lain yang menjadi import utama termasuk China (36%) dan Hong Kong (12%). Meskipun Australia hanya menyumbang 2% dan negara lain 1%, kehadiran Malaysia di pasaran antarabangsa tidak boleh dinafikan.

Pasar Durian Malaysia di China

Permintaan durian sejuk beku dari China telah meningkat dengan ketara dalam tahun-tahun terakhir. Walaupun terdapat halangan pengangkutan semasa pandemik COVID-19, permintaan durian Malaysia tetap tinggi, terutama semasa sambutan Tahun Baru Cina pada Februari 2021. Walaupun harga durian meningkat antara 10% hingga 20% berbanding tahun sebelumnya, permintaan tidak pernah berkurangan, menunjukkan potensi besar pasaran durian Malaysia di China.

Kesimpulan

Dengan keunikan rasa dan aroma durian, serta kualiti yang tinggi daripada Malaysia, tidak hairanlah permintaan di pasaran antarabangsa, terutama China, terus meningkat. Walaupun terdapat persaingan dengan negara pengeksport seperti Thailand, keupayaan Malaysia untuk mengekalkan dan meningkatkan kualiti serta pemasaran durian memastikan kedudukannya sebagai pemain utama dalam industri durian dunia.

Number of View :250

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam