May 18, 2024

Ubi Kemili, yang juga dikenali dengan nama saintifiknya ‘Solenostemon rotundifolius (Poiret) Morton’ adalah sejenis herba saka berumpun dan ia merupakan sebahagian daripada famili Lamiaceae. Tumbuhan ini boleh mencapai ketinggian antara 60 hingga 90 cm dan biasanya ditanam sebagai tanaman semusim.

Batang Kemili adalah lembut, semi-sukulen dan bersegi empat. Daunnya pula berbentuk ovat hingga sub-orbikular, tepi daun bergerigi kasar dan berukuran antara 2 hingga 6 cm panjang serta 1.5 hingga 4 cm lebar. Daun Kemili ini akan mengeluarkan aroma apabila diramas. Bunganya pula tumbuh dalam bentuk jambak tegak dengan warna keunguan.

Asal Usul dan Kegunaan Ubi Kemili

Herba ini dikatakan berasal dari Madagaskar atau Afrika Tropika dan kini telah tersebar hingga ke Sri Lanka, Thailand, Malaysia dan Indonesia. Apa yang unik tentang Kemili adalah ubinya yang berwarna hitam keperangan dan rupanya seakan-akan ubi kentang. Ubi ini boleh direbus atau dimasak seperti juga ubi-ubi lain. Selain itu, ubi ini juga boleh menjadi ramuan dalam masakan daging, ikan, sup atau sayuran lain sebagai penyedap rasa dan memaniskan masakan.

Khasiat Ubi Kemili

Ubi Kemili adalah sumber nutrisi yang baik. Dalam setiap 100g bahagian yang boleh dimakan, ubi Kemili mengandungi air, protein, lemak, karbohidrat, serat, serta pelbagai mineral dan vitamin. Daunnya pula mengandungi jumlah nutrisi yang hampir sama.

Cara Penanaman dan Pemeliharaan Kemili

Ubi Kemili amat mudah untuk ditanam dan dibiakkan. Anda hanya perlu memotong pucuk berdaun sepanjang 15-30 cm dan menanamnya terus ke batas. Untuk merangsang pertumbuhan akar yang banyak dan seterusnya pengeluaran ubi, pangkal keratan sebaiknya digelung sebelum ditanam. Jarak tanaman sekitar 20 cm antara pokok dan 90 cm antara barisan.

Batas perlu subur dan mengandungi kompos atau baja organik secukupnya. Selepas dua bulan atau apabila daun-daunnya mulai tumbuh dan meluruh, ubinya boleh digali.

Itulah sekelumit informasi tentang sayuran tradisional kita, ubi Kemili. Semoga pengetahuan ini dapat memberi manfaat kepada kita semua. Selamat menanam dan menjaga pokok Kemili!

Number of View :5654

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam