April 19, 2024

Durian, dikenali juga sebagai ‘raja buah’, adalah satu-satunya buah yang bungaannya mekar tidak hanya pada dahan lateral tetapi juga boleh keluar pada batang utama, yang tidak lazim bagi buah-buahan lain. Tiap-tiap infloresen atau kluster bunga mengandungi 8 hingga 20 bunga atau lebih. Namun, kebiasaanya hanya 1-2 biji buah sahaja yang akan menghasilkan buah

Bunga durian mula berkembang sebagai benjolan kecil pada dahan yang kita kenali sebagai mata ketam, yang kemudian membesar dan berkembang menjadi bunga penuh dalam masa sebulan. Pertumbuhan kuncup bunga yang paling cepat berlaku seminggu hingga dua minggu sebelum bunga mekar, dengan peningkatan dramatik dalam saiz kuncup bunga malam sebelum anthesis (pembukaan bunga).

Bunga durian biasanya akan mekar pada akhir petang, di mana stigma besar yang ditutupi dengan cecair stigma muncul dari kelopak bunga kira-kira pukul 1 petang, sekitar 2 jam sebelum pembukaan kelopak bunga. Anther dehiscence (pelepasan pollen) berlaku kira-kira pukul 6 hingga 7 petang atau lebih lewat bergantung pada kultivar.

Kelembapan tanah memainkan peranan penting dalam induksi bunga. Kajian menunjukkan bahawa suatu tempoh cuaca kering (tiga hingga empat minggu) diperlukan untuk merangsang pembungaan. Bunga durian biasanya muncul pada bahagian akhir bulan terkering atau sejurus selepas tempoh kering yang panjang. Namun, tempoh kekeringan yang berterusan tidak merangsang pokok untuk menghasilkan lebih banyak bunga dan keadaan lembap dan basah menyebabkan pengurangan dalam bilangan bunga.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa membuang longgokan daun dari bawah kanopi dan mendedahkan tanah boleh membawa kepada pembungaan yang lebih awal. Induksi bunga juga telah dilaporkan berikutan stres air pada tanaman buah-buah lain termasuk epal, carambola, sitrus, lychee, mangga, manggis dan peach.

Tambahan pula, aplikasi paclobutrazol (PBZ), sama ada sebagai semburan daun atau penyiraman tanah secara signifikan meningkatkan masa pembungaan dan anthesis bunga pada pokok dewasa dalam beberapa percubaan ladang. Namun, hasil buah per pokok dan berat buah purata dari pokok yang diperlakukan dengan PBZ adalah lebih rendah daripada pokok yang tidak diperlakukan.

Perhatian juga harus diberikan kepada flush daun baru yang berlaku tiga hingga lapan minggu selepas pendebungaan kerana ia boleh mengurangkan bilangan buah dan meningkatkan bilangan buah yang tidak sempurna (offtype). Aplikasi nitrat kalium dan pelebat daun tinggi boleh merosakkan skala tunas dan menunda flush daun baru sehingga dua minggu.

Ringkasannya, pemahaman mendalam tentang fisiologi pembungaan durian penting untuk memaksimakan hasil dan memastikan kualiti buah yang tinggi. Manakala pengetahuan yang mendalam tentang fisiologi ini juga memungkinkan penanam untuk merancang dan menyesuaikan amalan pengurusan untuk mencapai hasil maksimum dan buah berkualiti tinggi.

Rujukan: “Durian: Botany, Horticulture, and Utilization”

Number of View :2616

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam