March 4, 2024

Hari ini kita akan kenali lebih dekat satu lagi pokok yang unik dan berasal dari tanah air kita, iaitu Pokok Kerdas ( Pithecellobium bubalinum). Di beberapa tempat ia dikenali dengan nama Buah Genuak

1. Pengenalan Pokok Kerdas

Pokok Kerdas merupakan sejenis pokok kecil dengan ketinggian hingga 15 meter. Rupanya cukup menyerupai pokok jering, dengan batang berwarna kelabu perang, berdahan banyak dan mempunyai silara yang terbuka. Daunnya merupakan jenis bipinat, terdiri daripada dua tangkai sisi yang berhadapan dan 1-2 pasang anak daun. Bentuk anak daun ini lanseolat, panjangnya 8-15 cm dan lebarnya 4-7 cm. Warnanya berubah dari keunguan semasa muda, menjadi hijau muda apabila matang. Bunganya berwarna putih dan tumbuh dalam bentuk bulir terminal atau pada aksil daun.

2. Ciri-ciri dan Asal Usul Pokok Kerdas

Lenggai Buah Kerdas berukuran 6-10 cm panjang, 1.5-2.5 cm lebar, berwarna hijau semasa muda dan bertukar perang apabila masak. Lenggai ini mengandungi 2-4 biji bersegi dengan diameter 1-1.2 cm dan berwarna perang. Pokok Kerdas asli dari Malaysia dan Sumatera, dan masih dapat ditemui tumbuh liar di hutan. Kadang-kadang, pokok ini juga ditanam di kampung-kampung sekitar.

3. Kegunaan dan Khasiat Biji Kerdas

Biji kerdas, sama ada yang muda atau tua, boleh dijadikan ulam, seperti petai dan jering. Biji kerdas yang cukup tua sering juga ditanam. Setelah bercambah, biji-biji ini digali semula dan dua kotiledon yang berwarna hijau dibasuh dan dimakan sebagai ulam. Namun, ulam kerdas tidak begitu popular kerana baunya yang kurang menyenangkan. Rasanya mirip dengan jering dan sangat sedap dimakan dengan nasi. Pengambilan ulam ini secara minimum boleh melancarkan pembuangan air kecil atau diuretik. Namun, perlu diingat bahawa kerdas tidak boleh dimakan dalam jumlah banyak kerana boleh menyebabkan sakit semasa membuang air kecil.

4. Cara Pembiakan dan Penanaman Pokok Kerdas

Pokok Kerdas mudah dibiakkan dengan menyemai biji benih yang cukup masak. Pokok ini mudah hidup dalam sebarang jenis tanah asalkan tanah tersebut mempunyai saliran yang baik. Di permulaan hidupnya, pokok ini memerlukan lindungan cahaya matahari.

Itulah beberapa fakta tentang Pokok Kerdas, semoga pengetahuan ini bermanfaat bagi anda. Jika anda mempunyai pokok kerdas di sekeliling anda, cuba jadikan bijinya ulam dan rasakan sendiri keunikan rasa tersebut. Selamat mencuba!

Number of View :8143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam