April 16, 2024

Pegaga (Centella asiatica) merupakan tumbuhan herba menjalar yang kecil saiznya namun mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan. Tumbuhan yang berasal dari keluarga Apiaceae ini telah digunakan secara tradisional selama berabad lamanya di negara-negara Asia untuk merawat pelbagai penyakit (CABI, 2020).

Pegaga kaya dengan pelbagai sebatian fitokimia seperti triterpenoid, flavonoid, alkaloid, karbohidrat, vitamin, minyak pati dan asid amino. Antara kandungan aktif utama pegaga ialah madecassoside, asid madekasik, asiaticoside dan asid asiatik (Chong & Aziz, 2011; James & Dubery, 2011). Sebatian-sebatian ini menyumbang kepada pelbagai manfaat pegaga untuk kesihatan.

Kajian menunjukkan pegaga mempunyai kesan perlindungan kardiovaskular (cardiovascular) dengan melindungi jantung daripada kecederaan iskemia, mengurangkan hipertrofi jantung dan infarksi miokardium. Ia juga mempamerkan sifat antihipertensi dengan merencat sistem renin-angiotensin dan tekanan hipertensi pulmonari (Huang et al., 2016; Huo et al., 2016; Wang et al., 2018).

Pegaga juga mempunyai kesan neuroperlindungan terhadap penyakit Alzheimer dan Parkinson. Ia mengurangkan tekanan oksidatif, radang, meningkatkan fungsi kognitif serta meningkatkan faktor neurotropik (BDNF) yang penting untuk kesihatan saraf. Pegaga juga mengubah profil metabolomik di otak yang menambah baik fungsi biokimia otak (Matthews et al., 2019; Gopi & Vanisree, 2017; Speers et al., 2021).

Dalam sistem endokrin, pegaga menunjukkan sifat antidiabetik dengan mengurangkan paras glukosa darah, meningkatkan sensitiviti insulin serta mengurangkan radang dan tekanan oksidatif berkaitan diabetes. Ia juga berpotensi merawat obesiti dengan mengubah profil lipid (Maulidiani et al., 2016; Oyenihi et al., 2017).

Selain itu, pegaga mempunyai potensi besar dalam aplikasi kosmeseutikal. Kandungan antioksidannya membantu mencegah penuaan kulit, meningkatkan penghidratan kulit, merencat jerawat, mencerahkan kulit serta merangsang pertumbuhan rambut yang sihat (Shen et al., 2019; Buranasudja et al., 2021; Choi et al., 2017).

Kesimpulannya, pegaga merupakan herba kecil dengan spektrum khasiat yang besar merangkumi perlindungan kardiovaskular, neuroperlindungan, sifat antidiabetik serta manfaat kosmeseutikal. Potensi besar pegaga ini seharusnya dieksploitasi dengan lebih meluas dalam bidang farmaseutikal dan kosmeseutikal demi kesejahteraan manusia sejagat.

Number of View :45

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam