July 14, 2024

Pokok Pegaga atau juga dikenali sebagai pokok Antanan (bahasa Inggeris: pennywort) adalah sejenis pokok ulam yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN. Nama botaninya Centella asiatica.

Terdapat pelbagai jenis pegaga di Malaysia seperti:

 1. Pegaga cina atau pegaga nyonya yang berdaun kecil,
 2. Pokok Pegaga Daun Lebar,
 3. Pokok Pegaga Kelantan,
 4. Pokok Pegaga Renek
 5. Pokok Pegaga Salad
 6. Pokok Pegaga Gajah
 7. Pokok Pegaga Brunei

Di Indonesia, jenis-jenis pegaga yang ada adalah Daun kaki kuda, Tikusan, Pani gowang, Pegagan.

Pegaga sebagaimana tumbuhan herba hijau yang lain kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protin, gentian, zat besi, vitamin A dan C.

Pegaga banyak terjual di pasar terutamanya di pasar tani dan sering dimakan sebagai ulam.

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :14791

9 thoughts on “Pokok Pegaga

 1. boleh bagitahu cara tanaman pegaga dan penjagaan pegaga untuk sampai tempoh matang

 2. Assalamualikum,

  Saya boleh bekalkan pegaga kering untuk komersilkan.Sila hubungi saya bila-bila masa.012-9879825 .A Razak

 3. Rumput golf dirumah saya pun kena invaded oleh pegaga jepun. Mulal-mula seronok tenguk dia jolok dari satu point keluar ke point lain. lama-lama lebih 2m dari tempat asalnya. Saya cabut dan pindahkan kebawah tangga tempat tadak rumput baru padan muka dia.

 4. Jangan dibuang pokok pegaga kerana pegaga adalah antara 10 herba terbaik di dunia. Khasiatnya memang sudah dikenali ramai. ‘Baik di luar bagus di dalam’. Kalau ingin kulit yang cantik amalkan pegaga dan baik juga untuk menyembuhkan luka2 di dalam terutama untuk wanita2 yang baru bersalin dan kalau nak sebut pun tak habis khasiat pegaga ni. Rugi kalau tak amalkan pegaga.

 5. mmg diakui pegaga mempunyai byk khasiat tetapi 1 perkara penting tentang pegaga ni,ia btindak sebagai agen antisubur untuk haiwan jantan/lelaki.
  wlaubagaimanapun, pegaga tidak menggangu aktiviti seksual individu. oleh sebab itu,pegaga ini bertindak sebagai salah satu kaedah alternatif untuk merancang kehamilan. walaupun peratus berjaya tidaklah tinggi tetapi beberapa kajian telah dijalankan dan mmg terbukti pegaga akan menurunkan kualiti sperm tanpa menggangu aktiviti seksual.

 6. saya dah lama amal minum jus pegaga, mesin sendiri dan hampasnya saya lumur ke muka untuk awet muda
  saya hampir2 menjadi pelupa setelah berhenti kerja namun sejak amal minum ..Alhamdulillah ..sedikit demi sedikit Insyaallah kembali pulih..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam