June 13, 2024

Hari ini, saya ingin memperkenalkan kepada anda sejenis sayuran air yang dikenali dengan nama ‘Keman Air’ atau ada yang menyebutnya sayur tangki. Mungkin ramai yang asing dengan sayuran ini jadi biar saya ceritakan serba sedikit tentang keunikan Keman Air ini.

Kenali Keman Air
Keman Air mempunyai sifat yang menarik, di mana ia hidup terapung-apung di atas permukaan air dan mempunyai rupa yang agak mirip dengan semalu (Mimosa pudica). Akar tunjangnya adalah sedikit berkayu dan batangnya jarang-jarang bercabang. Keunikan lainnya ialah daunnya yang akan kuncup apabila disentuh, mirip dengan semalu. Pada waktu petang, daunnya juga akan kuncup dan kembali terbuka pada waktu pagi.

Bunga Keman Air yang tumbuh dari aksil daun mempunyai tangkai yang tegak dan di hujungnya terdapat kepala bunga yang padat dengan bunga-bunga halus berwarna kuning.

Asal Usul Keman Air
Walaupun negara asal Keman Air tidak dapat dikenal pasti, ia telah ditemui hidup di kawasan Asia Tenggara, terutamanya di Indo-China dan Thailand.

Kegunaan dan Khasiat Keman Air
Keman Air bukan hanya sekadar sayuran tetapi juga mempunyai pelbagai khasiat. Dalam setiap 100 gram bahagian yang boleh dimakan, Keman Air kaya dengan nutrien seperti protein, kalsium, fosforus, ferum, vitamin A, niasin, dan vitamin C.

Pucuk Keman Air sering digunakan dalam masakan tradisional Melayu seperti masak lemak dan kerabu. Selain itu, di Thailand, herba ini juga sering digunakan sebagai penyedap rasa dalam pelbagai masakan.

Pembiakan dan Penanaman
Bagi mereka yang berminat untuk menanam Keman Air, ia adalah proses yang mudah. Keman Air boleh dibiakkan dengan cara keratan batang. Persiapan tanah untuk menanam Keman Air mirip dengan persiapan untuk menanam padi. Keratan batang ditanam terus ke dalam tanah dan dibanjiri dengan air. Selepas beberapa minggu, pucuk muda Keman Air sudah boleh dituai dan digunakan dalam masakan.

Sebagai penutup, Keman Air bukan sahaja enak dimakan tetapi juga kaya dengan khasiat yang baik untuk kesihatan. Bagi mereka yang mencari alternatif sayuran yang berbeza untuk dimasukkan dalam menu harian, Keman Air boleh menjadi pilihan yang menarik. Selamat mencuba!

Number of View :2597

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam