July 13, 2024

Keledek, yang dikenali juga dengan nama lain sebagai Ubi Jalar, berasal dari famili Convolvulaceae. Herba ini merupakan jenis menjalar yang boleh mencapai panjang sehingga 2-6 meter. Pada setiap buku ruas, tumbuh akar dan daun. Daunnya berbentuk ovat dan kultivar tertentu mempunyai daun berbentuk palmat. Bunga keledek yang berbentuk loceng memiliki warna yang bervariasi, dari putih kebiruan hingga kemerahan.

Asal Usul Keledek
Walaupun negara asal keledek tidak dapat dikenal pasti, dipercayai berasal dari Amerika Tropika. Keledek diperkenalkan ke Malaysia oleh orang Sepanyol dan Portugis sejak zaman dahulu.

Kegunaan dan Khasiat Keledek
Keledek merupakan salah satu sumber karbohidrat yang utama di Malaysia. Ubi keledek biasa direbus, digoreng atau dijadikan kuih-muih. Namun, bukan sahaja ubinya yang bermanfaat. Pucuk atau daun muda keledek adalah sayuran tradisional yang berkhasiat. Selain itu, dalam beberapa resipi masakan tradisional, ubi keledek digunakan sebagai penyedap rasa atau pemanis semula jadi.

Nutrisi Keledek
Keledek kaya dengan khasiat makanan. Pucuk keledek mengandungi pelbagai nutrien seperti protein, lemak, karbohidrat, serat, dan berbagai jenis vitamin dan mineral. Ubi keledek yang berwarna oren juga mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi seperti karotena dan vitamin A.

Pembiakan dan Penanaman
Bagi mereka yang berminat untuk menanam keledek, proses pembiakannya adalah melalui keratan pucuk berdaun. Cara menanamnya pun agak mudah.

Sebagai penutup, keledek bukan sahaja menjadi sumber makanan utama tetapi juga mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan. Jadi, jangan lupakan keledek dalam menu harian anda! Selamat mencuba dan menikmati kebaikan keledek!

Number of View :678

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam