June 17, 2024

Karotenoid adalah pigmen berwarna oren, merah, dan kuning yang diperoleh dari tumbuhan. Karotena yang menyerap cahaya biru dan indigo memberikan warna kuning dan oren. Dengan mengambil pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni, kita mendapatkan jumlah yang mencukupi ?-karotena, ?-karotena, ?-kriptoksantin, lutein, zeaksantin, dan likopen. Daripada enam karotenoid ini, kita mensintesis retinol, atau vitamin A, daripada ?-karotena, ?-karotena, dan ?-kriptoksantin. Antioksidan ini diserap dengan baik apabila dicampur dengan lemak tumbuhan dalam diet.

Karotenoid dan Kesihatan

Hasil kajian menunjukkan diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi karotenoid dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk penyakit kardiovaskular dan beberapa jenis kanser. Kajian dalam Journal of Nutrition pada Julai 2014 mendapati bahawa karotenoid boleh meningkatkan tahap kolesterol HDL, menurunkan tahap kolesterol LDL, dan mengurangkan keradangan.

Dalam kajian ini, para penyelidik telah mengkaji data dari National Health And Nutrition Examination Survey (NHANES) Amerika Syarikat 2003-2006 dalam sampel 2,856 orang dewasa. Mereka mendapati bahawa kepekatan karotenoid serum secara total berbanding terbalik dengan kepekatan darah dua faktor risiko kardiovaskular – protein C-reaktif (CRP) dan homosistein total.

Karotenoid dan Penglihatan

Lutein dan zeaksantin adalah pigmen kuning yang dikaitkan dengan penglihatan. Karotenoid ini digunakan oleh makula mata, di mana mereka menyerap sehingga sembilan puluh peratus cahaya biru dan membantu menjaga fungsi visual yang optimal. Kajian dalam edisi Mei 2013 JAMA menunjukkan bahawa kombinasi lutein dan zeaksantin boleh mengurangkan risiko degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD).

Karotenoid dan Kanser

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam edisi Februari 2000 American Journal of Clinical Nutrition menilai hubungan antara ?-karotena, ?-karotena, likopen, lutein, zeaksantin, dan ?-kriptoksantin dengan risiko kanser kolon. Hasil menunjukkan lutein dan zeaksantin berbanding terbalik dengan kanser kolon di kalangan lelaki dan wanita.

Kesimpulan

Karotenoid adalah sejenis pigmen yang bukan sahaja memberikan warna pada buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata, jantung, dan bahkan boleh membantu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser. Jadi, pastikan anda mengambil cukup buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni dalam diet anda!

Rujukan:

  1. Journal of Nutrition, 2014
  2. National Health And Nutrition Examination Survey (NHANES), 2003-2006
  3. JAMA, Mei 2013
  4. American Journal of Clinical Nutrition, Februari 2000

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :297

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam