February 27, 2024

Xilem dan Floem memainkan peranan penting dalam kehidupan tanaman, sama seperti kepentingan jantung dan sistem peredaran darah dalam kehidupan haiwan. Dalam beberapa cara, kedua-dua sistem ini memainkan peranan yang sama. Xylem dan floem adalah dua organ berbeza dalam tanaman, tetapi mereka biasanya terdapat bersama dalam sesuatu yang dipanggil bundel vaskular (vascular bundle).

Apa Itu Bundel Vaskular?

Bundel vaskular adalah seperti lebuh raya super cepat di mana penumpangnya adalah pelbagai bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan tanaman. Anda boleh dengan mudah melihat bundel vaskular sebagai titik-titik kecil dalam batang sayur saderi.

Xylem dan floem boleh diibaratkan sebagai tiub kosong, tidak berbeza dengan jerami minuman, yang melalui tanaman. Mereka lebih kompleks daripada ini, tetapi analogi tiub kosong adalah senang untuk digambarkan.

Xilem: Pengangkut Air

Xilem bertanggungjawab untuk mengangkut air dari akar ke seluruh bahagian tanaman. Air dan mineral terlarut melalui membran luar akar dan kemudian mengalir ke pusat akar. Di sana, air memasuki xylem dan memulakan perjalanan naik ke atas tanaman.

Apabila air hilang dalam daun, ia mencipta penurunan tekanan di dalam xylem yang menyebabkan lebih banyak air bergerak naik melalui tiub. Sistem ini hanya menyokong lalulintas satu hala. Air yang disembur (foliar) pada daun dapat diserap sedikit oleh daun tetapi air ini tidak dipindahkan ke seluruh tanaman. Apabila tanaman memerlukan air, ia mesti diserap oleh akar.

Floem: Pengangkut Bahan Mineral dan lain-lain

Floem mengangkut karbohidrat, mineral, asid amino, hormon dan bahan lain yang dihasilkan oleh tanaman ke kawasan lain. Lalulintas dua hala berlaku dalam floem, jadi molekul di mana-mana bahagian tanaman boleh mengalir ke mana-mana bahagian lain, menggunakan tiub floem. Sistem ini agak kompleks dan tanaman mengawal pergerakan molekul. Ada molekul yang lebih mudah dipindahkan daripada yang lain. Contohnya, kalsium dianggap “tidak bergerak”(immobile) dan tidak mudah bergerak di seluruh tanaman. Molekul lain seperti gula adalah “bergerak”(mobile) dan mudah dipindahkan ke mana-mana bahagian tanaman.

Kesimpulan

Sistem pengangkutan xilem dan floem adalah komponen penting dalam biologi tanaman, memastikan sumber daya dan bahan kimia penting dapat bergerak ke seluruh tanaman dengan efisien. Seperti manusia memerlukan sistem peredaran darah untuk mengalirkan nutrien dan oksigen, tanaman memerlukan sistem ini untuk kehidupan dan pertumbuhan mereka. Dengan memahami fungsi ini, kita dapat memahami dengan lebih baik kehidupan tanaman di sekeliling kita.

Rujukan : Plant Science for Gardeners: essentials for growing better plants (2022)

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :518

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam