June 14, 2024

Berbagai jenis buah dan sayur berwarna biru dan ungu seperti acai, aronia, bilberry, blackberry, blackcurrant, jagung biru, cherry, cranberry, elderberry, mulberries, delima, prun, anggur ungu, raspberry, kobis merah, strawberi, dan lain-lain mengandungi pigmen yang dikenali sebagai antosianin. Mengikut Kementerian Kesihatan, buah-buahan ini bukan sahaja memberikan warna yang menarik, tetapi juga banyak manfaat untuk kesihatan kita.

Apa Itu Antosianin?

Antosianin adalah sejenis flavonoid, yang merupakan penyerap radikal bebas yang sangat berkuasa. Ia menunjukkan aktiviti anti-radang, antithrombogenic, antidiabetik, anticancer, antivirus, antiparasit, dan neuroprotektif. Jumlah antosianin dalam buah dan sayur meningkat semasa proses pematangan, memberikan warna yang lebih dalam. Beberapa varian antosianin termasuk cyanidin, cyanin, delphinidin, malvidin, pelargonidin, dan peonidin.

Khasiat Antosianin

Penyelidikan menunjukkan antosianin adalah salah satu senjata terhebat kita dalam melawan penyakit degeneratif. Makanan yang kaya dengan flavonoid ini dapat membantu mengawal diabetes dengan meningkatkan metabolisme glukosa dan mengurangkan penyerapan glukosa.

Antosianin juga berpotensi membantu pesakit Alzheimer dengan mengurangkan pembentukan protein amiloid, dalam tisu otak mereka. Kajian menunjukkan flavonoid ini dapat membantu pesakit kanser kerana mereka menginduksi apoptosis (kematian sel yang diprogram) untuk pelbagai jenis kanser. Antosianin juga dapat menghalang kerosakan DNA yang disebabkan oleh mutasi daripada metabolit berbahaya dan mengurangkan peradangan dengan menurunkan tahap Protein C Reactive.

Antosianin dan Kesihatan Jantung

Menurut sebuah artikel yang diterbitkan dalam Journal of Biomedicine and Biotechnology, antosianin dapat melindungi kesihatan kardiovaskular dari stres oksidatif dan menghalang penguraian lemak menjadi sebatian berbahaya dalam darah. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak antosianin 300 mg setiap hari selama tiga minggu menghasilkan penurunan hingga enam puluh peratus dalam pelbagai mediator peradangan di kalangan subjek dengan penyakit jantung.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, antosianin adalah lebih dari sekadar pigmen yang memberikan warna menarik kepada buah-buahan dan sayuran kita. Ia bukan sahaja menambah rasa kepada makanan kita, tetapi juga melindungi tubuh kita dari pelbagai penyakit dan keadaan degeneratif. Oleh itu, banyak makan makanan yang kaya antosianin adalah langkah bijaksana untuk kesihatan yang lebih baik.Rujukan:

  1. Journal of Neuroscience, Nutrition, Brain Aging, and Neurodegeneration, 2009.
  2. Food Research International, Evaluation of The Effects of Anthocyanins In Type II Diabetes, 2012.
  3. Journal of Biomedicine and Biotechnology, Anthocyanins – More Than Nature’s Colors, 2004.
  4. Advances In Nutrition journal, Anthocyanins In Cardiovascular Disease, 2011.
  5. Molecular Medicine Reports, Berry Anthocyanins Reduce Proliferation of Human Colorectal Carcinoma Cells By Inducing Caspase-3 Activation and P21 Upregulation, 2016.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :418

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam