March 4, 2024

Costus spp, dikenali juga dengan nama setawar, adalah sejenis tanaman yang mempunyai nilai estetika dan kegunaan dalam perubatan tradisional. Walaupun pada zaman dahulu setawar hanya dikenali sebagai pokok biasa, kini ia mendapat tempat dalam kalangan pencinta tanaman hiasan dan pengamal perubatan alternatif.

Keunikan Costus spp

Costus spp terkenal dengan braktea yang berbentuk unik mirip kon dan mempunyai susunan permukaan seperti buah nanas. Bunganya yang muncul dari dalam brakteanya mempunyai variasi warna mengikut spesies, seperti kuning dan putih. Terdapat lebih daripada 120 spesies setawar, dan kebanyakkannya tumbuh di kawasan tropika seperti Amerika Selatan, Afrika, dan Asia. Beberapa spesies yang popular termasuk Costus Barbatus, Costus Speciosus ‘Crepe ginger’, Costus Spiralis, Costus Spicatus (Indian head ginger), Costus Woodsonii (Dwarf french kiss), dan Costus Curvibracteatus (Dwarf orange ginger).

Cara Penanaman Costus spp

Costus spp adalah tanaman yang tumbuh secara berumpun dengan rizom yang banyak. Daunnya tumbuh berpusar di sekeliling dahan. Ia sesuai ditanam di tanah yang kaya dengan bahan organik atau humus, gembur, dan peroi. Tanah harus mempunyai saliran yang baik untuk mengelakkan air bertakung. Kawasan penanaman seeloknya adalah di tempat yang terbuka atau separuh terbuka dengan kelembapan tinggi. Setawar memerlukan cahaya matahari penuh dengan suhu sekitar 28°C hingga 31°C.

Pembiakan Costus spp

Pembiakan Costus spp boleh dilakukan dengan kaedah belahan rizom atau menggunakan keratan dahan. Walaupun setawar mampu hidup lama, tanpa penjagaan rapi, ia boleh mengalami masalah seperti tanaman hiasan lain. Penting untuk elakkan dari terdedah kepada cahaya matahari berlebihan dan pastikan jarak tanaman adalah mencukupi untuk pertumbuhan yang sihat.

Kegunaan Dalam Perubatan Tradisional

Di Malaysia, Costus speciosus atau setawar halia digunakan dalam perubatan tradisional sebagai rawatan alternatif untuk demam panas. Di India, rizom setawar dikisar menjadi serbuk untuk mengubati penyakit seperti demam selesema, reumatik, dan pneumonia. Sementara di Indonesia, terutamanya masyarakat Jawa, setawar digunakan sebagai ubat untuk sakit mata, sifilis, dan lain-lain.

Kesimpulan

Setawar bukan sahaja memikat hati sebagai tanaman hiasan tetapi juga mempunyai pelbagai kegunaan dalam perubatan tradisional. Pengetahuan tentang setawar dan kegunaannya membantu kita menghargai kepelbagaian flora dan kekayaan tradisi perubatan kita.

Number of View :971

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam