February 26, 2024

Akar Dani dikenali sebagai salah satu tanaman memanjat yang mempesonakan bukan hanya dari segi estetika, tetapi juga dari segi khasiat. Selain daripada nama panggilan ini, tanaman ini juga dikenali sebagai Rangoon Creeper, Red Jasmine, dan Chinese Honeysuckle. Walaupun sumber asal-usulnya masih menjadi persoalan, secara amnya ia berasal dari Afrika dan kawasan tropika Asia.

Ciri-Ciri Unik Akar Dani

Akar Dani menyerlahkan keunikan melalui kepelbagaian pertumbuhan dan warna bunga. Bunga yang dihasilkan melalui mempamerkan variasi warna bergantung kepada tahap kematangannya. Dalam tempoh tiga hari, perubahan warna boleh dilihat – dari putih ke merah jambu, unggu kemerahan dan akhirnya merah terang.

Keperluan Penanaman

Seperti kebanyakan tanaman memanjat, Akar Dani memerlukan sokongan yang kuat. Ini boleh termasuk pergola, wakaf, trellis, dan sebagainya. Banyak peminat taman hias juga memanfaatkannya sebagai hiasan dan penyejukan di ruang santai, dekat dengan interior rumah.

Tanaman ini memerlukan pemangkasan untuk mengawal pertumbuhannya. Ia boleh membiak melalui biji benih atau keratan batang, sama ada di dalam pasu atau di atas tanah. Akar Dani tumbuh merimbun, jadi dinasihatkan menanamnya di dalam pasu besar atau planter box.

Khasiat Akar Dani

Selain keindahan, Akar Dani juga memiliki kegunaan dalam dunia perubatan tradisional. Kandungan utamanya, asid L-quisqualic, asid amino, dan asid propanoik bertindak sebagai bahan ubatan. Ia digunakan untuk mengubati pelbagai masalah kesihatan dari kecacingan hingga radang pada buah pinggang. Di Malaysia, Akar Dani digunakan bagi mengurangkan cirit birit kanak-kanak dan daunnya pula dibuat jus bagi mengubati ulser.

Number of View :3630

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam