June 17, 2024

buah-kundur

Kundur atau nama saintifiknya Benincasa hispida merupakan sejenis sayuran yang tidak berapa popular di Malaysia. Namun, bagi sesetengah orang, buah ini memang sedap sekiranya tahu cara menyediakannya. Penulis sendiri pun belum pernah mencuba menggunakan dalam masakan melainkan pernah merasa air minuman kotak berperisa kundur.

Tahukah anda Kundur merupakan sejenis tumbuhan memanjat atau menjalar atas tanah. Suatu ketika dahulu, penulis pernah berjumpa tanaman ini memanjat pada pokok yang besar dan buahnya bergantungan.

khasiat-buah-kundur

Kebiasaannya, buah ini lebih popular dibuat halwa dan di campurkan ke dalam sup. Selain itu, isi kundur juga boleh direbus sampai hancur, campur gula dan dijadikan minuman bagi menyejukkan badan. Jika anda mempunyai resepi istimewa menggunakan buah kundur, bolehlah kongsikannya di sini.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :21226

1 thought on “Buah Kundur

  1. assalamualaikum. buah kundur bolih dimasak dengan berbagai resepi, masak bersama kari ayam, digoreng bersama udang kering atau masak asam pedas.Selain dibuat juice buahnya juga dibuat halua .
    Buah labu berkhasiat untuk pembinaan otak/minda.Pada kulit luar buah labu terdapat habuk seakan bedak.Ada petua mengatakan , habuk buah labu ini digunakan bagi menghalang/menggugurkan rambut/bulu dibawah lengan. Betul atau tidak tak tahu la plak ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam