February 21, 2024

Jepun dikenali kerana budayanya yang unik dan pelbagai jenis makanan yang lazat. Salah satu aspek yang paling menarik adalah buah dan sayur-buahan yang menjadi kegemaran penduduk tempatan dan berperanan penting dalam gastronomi Jepun. Buah dan sayur-sayuran ini bukan sahaja lazat, tetapi juga mempunyai nilai nutrisi yang tinggi. Berikut adalah 10 jenis buah dan sayur-buahan yang paling popular di Jepun.

  1. Yuzu: Jenis Buah limau ini mempunyai rasa yang unik – kombinasi rasa lemon, limau purut dan oren. Ia digunakan secara meluas dalam masakan Jepun, dari sos dan pencuci mulut hingga minuman. Statistik menunjukkan penanaman buah Yuzu ini meningkat sebanyak 3% pada tahun 2022 berbanding tahun sebelumnya.
  2. Nashi (Pear Asia): Dikenali juga sebagai pear Jepun atau pear Asia, buah ini berbentuk bulat dan berkulit kuning. Rasa nashi manis dan segar, membuatkan ia digemari oleh pelbagai usia.
  3. Kabocha (Labu Jepun): Labu ini adalah sejenis sayur-sayuran yang popular di Jepun dan sering digunakan dalam masakan seperti sup dan tempura. Mengikut data kementerian pertanian Jepun, penghasilan labu kabocha ini melebihi 100,000 tan pada tahun 2022.
  4. Daikon (Lobak Putih Jepun): Lobak ini mempunyai ukuran yang besar dan digunakan dalam banyak hidangan Jepun termasuk pickles, sup, dan salad.
  5. Persimmon (Pisang Kaki): Buah ini mempunyai rasa manis dan tekstur lembut bila masak. Ia biasanya dimakan segar atau dikeringkan untuk dijadikan “hoshigaki”, makanan tradisional musim sejuk Jepun.
  6. Mikan (Oren Mandarin Jepun): Buah ini adalah antara buah limau yang paling popular di Jepun, dengan penghasilan buah lebih 750,000 ton setahun.
  7. Kyuri (Timun Jepun): Berbanding dengan timun biasa, kyuri lebih kecil dan mempunyai rasa yang lebih manis. Ia digunakan dalam sushi, salad dan sup.
  8. Ume (Buah Plum Jepun): Ume biasanya digunakan untuk membuat umeboshi (plum asin) dan umeshu (arak plum), kedua-duanya adalah produk tradisional Jepun.
  9. Shiitake: Jenis cendawan ini adalah sebahagian penting dalam diet Jepun dan digunakan dalam pelbagai masakan seperti miso sup dan yakitori.
  10. Edamame: Kacang soya muda ini biasanya direbus dan disajikan sebagai makanan pembuka atau makanan ringan. Statistik menunjukkan Jepun menghasilkan kira-kira 300,000 tan edamame setiap tahun.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :529

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam