February 23, 2024

Artikel kali ini adalah sedikit ringkasan berkaitan tanaman durian yang dipetik dari Buku “Tropical Fruits, Crop Production Science in Horticulture.

1. Pengenalan

Durian (Durio zibethinus) adalah salah satu daripada 29 spesies dalam genus Durio, dan merupakan buah yang paling banyak ditanam. Ia berasal dari Asia Tenggara dan ditemui di Borneo dan Sumatra. Durian ditanam di banyak negara tropika termasuk Sri Lanka, India Selatan, Burma Selatan, Thailand, Cambodia, Vietnam, Malaysia, Indonesia, Borneo, Mindanao, dan New Guinea .

2. Kesesuaian Tanah

Durian memerlukan tanah dalam dan bersaliran baik. Tanah liat berpasir atau tanah liat berlempung adalah yang terbaik. Saliran yang tidak sempurna boleh menyebabkan penyakit Phytophthora pada akar

3. Iklim

  • Curah Hujan: Durian memerlukan curah hujan tahunan antara 1500–2500 mm. Dengan kekeringan lebih dari 3 bulan boleh menyebabkan pertumbuhan terjejas dan sukar dirawat.
  • Suhu: Suhu di bawah 10°C boleh menyebabkan keguguran daun, sementara suhu hingga 46°C masih boleh ditoleransi

4. Pengairan

Pengairan adalah penting jika tempoh kering lebih dari 3 bulan , semasa pembungaan dan perkembangan buah. Microsprinklers dan tiub titis digunakan, dengan kedalaman akar cetek (20-30 cm) mengesyorkan aplikasi air dalam jumlah kecil tetapi kerap

5. Penyakit dan Perosak

  • Patch Canker: Disebabkan oleh Phytophthora palmivora, berlaku pada atau di atas paras tanah, boleh menyebabkan pokok lemah dan mengakibatkan kematian. Kawalan melalui saliran yang baik, dan penggunaan rootstock yang tahan, adalah langkah-langkah kawalan pencegahan.
  • Perosak Lain: Pelbagai stem borer dan larva pemakan daun telah dilaporkan, walaupun kerosakan adalah minimum.

6. Pengeluaran

Puncak pengeluaran pokok berlaku pada 12–15 tahun, dengan purata pengeluaran tahunan 50–100 buah/pokok (4–18 t/ha). Buah biasanya berat antara 1.5 hingga 4 kg, kadang-kadang mencapai 8 kg. Thailand adalah pengeluar terbesar, dengan 711,371 tan pada tahun 1992 dari keluasan 97,238 ha, sementara Semenanjung Malaysia menghasilkan 384,500 t dengan keluasan 61,294 ha

Kesimpulan

Durian adalah buah yang sangat berharga di pasaran Asia Tenggara dan memerlukan perhatian khusus terhadap tanah, iklim, pengurusan air, pengendalian penyakit dan perosak, serta amalan agronomi lain untuk pertumbuhan dan pengeluaran yang optimal.Rujukan : Buku “Tropical Fruits, Crop Production Science in Horticulture.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam