April 16, 2024

Durian, buah yang dikenali ramai, memegang tempat istimewa dalam budaya Asia Tenggara. Durian merupakan sebahagian daripada keluarga Malvaceae dan mempunyai 28 spesies, dengan 19 daripada spesies tersebut adalah asli di pulau Borneo, yang dianggap sebagai pusat kepelbagaian spesis durian.

Berdasarkan rekod, terdapat 14 spesies durian yang dijumpai di Sabah dan 16 di Sarawak. Di Malaysia, terdapat 23 spesies, dengan 13 daripada spesies ini dijumpai di hutan dataran rendah di Semenanjung Malaysia. Antara spesies ini, lima adalah endemik. Di sisi lain, terdapat tujuh spesies durian yang dikenali di pulau Sumatera namun tiada satu pun yang endemik. Filipina melaporkan empat spesies durian, manakala enam spesies dikenali di Thailand.

Selain dari Durio zibethinus, terdapat tujuh spesies durian yang terkenal kerana menghasilkan buah yang boleh dimakan: Durio testudinarius, Durio graveolens, Durio grandiflorus, Durio dulcis, Durio oxleyanus, Durio kutejensis dan Durio lowianus. Namun, spesies durian yang paling dipromosikan adalah D. zibethinus. Buah ini dikomersilkan secara besar-besaran di kebun-kebun besar di seluruh Asia Tenggara dan ia spesis endemik di Semenanjung Melayu, selatan Thailand, Indonesia, pulau Borneo, dan New Guinea. Spesies ini juga telah diperkenalkan ke India, Sri Lanka, Myanmar, Vietnam, dan Jamaica. Beberapa pokok durian ditanam di kebun kecil di Hawaii, sementara di utara Australia tropika, penanaman telah dilakukan di kebun yang seakan dengan Thailand.

Pembiakan kacuk antara spesies secara semula jadi telah berlaku, dengan hibrid D. zibethinus dan D. graveolens dijumpai di timur laut Indonesia dan Borneo. Petani kecil biasanya menggunakan benih dari biji yang dituai dari ladang mereka sendiri atau menggunakan bahan klonal dari program hibridisasi dan pemilihan. Strategi yang diadopsi dalam pembiakan durian, di mana pilihan kemudian dibiakkan secara klonal, adalah bergantung pada variasi yang ada dari populasi semula jadi atau dari hibridisasi.

Klon berdaftar di Malaysia seperti D2, D10, D24, D145 dan D197 semuanya dipilih dari kebun petani, sementara yang lain adalah hibrid (D188, D189, dan D190) yang berasal dari pendebungaan kacuk menggunakan D10 dan D24.

Dalam pembangunan kultivar durian, cabaran utama adalah jangkamasa pertumbuhaan vegetatif yang panjang, kitaran pertumbuhan perennials, steriliti, ketidaksesuaian bunga, poliploidi, dan heterozygositik yang semula jadi.

Secara keseluruhan, durian adalah buah yang penting dan mempunyai nilai komersial yang tinggi di Asia Tenggara. Walaupun dengan cabaran yang ada, dengan pemahaman yang baik tentang asal-usul spesies, kepelbagaian genetik, dan teknik pembiakan, industri durian boleh terus berkembang dan memberi manfaat kepada petani, peniaga, dan penggemar buah ini di seluruh dunia.

Rujukan : The Durian: Botany, Horticulture, and Utilization, 2019

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :597

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam