July 14, 2024

Buah-buahan sunnah seperti kurma, tin, labu dan tembikai semakin mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Namun begitu, pengambilan buah-buahan ini masih belum meluas berbanding buah-buahan tempatan yang lain. Oleh itu, beberapa strategi boleh dilaksanakan untuk mempromosikan buah-buahan sunnah sebagai sumber pemakanan yang sihat dan membawa keberkatan.

Pertama, pendidikan kepada masyarakat perlu dipergiatkan untuk meningkatkan kesedaran tentang khasiat buah-buahan sunnah. Menurut Aimi Fadzirul et al. (2018), buah-buahan seperti kurma mengandungi pelbagai nutrien penting seperti vitamin, mineral dan serat. Kurma juga mempunyai ciri-ciri antioksidan dan anti-mutagenik (agen yang mengurangkan kadar mutasi genetik) yang mampu mengurangkan risiko penyakit. Fakta-fakta saintifik sebegini perlu disebarkan secara meluas kepada orang ramai melalui kempen kesihatan, media massa dan platform digital.

Kedua, penekanan perlu diberikan terhadap dalil-dalil dari Al-Quran dan Hadis yang menyentuh tentang fadhilat buah-buahan sunnah. Sebagai contoh, Allah SWT berfirman dalam Surah Ar-Rahman (55:68) yang bermaksud “Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. Rasulullah SAW juga bersabda bahawa buah kurma adalah buah dari syurga (Hadis Riwayat Al-Tirmidhi: No.2068). Dalil-dalil ini boleh dikongsikan melalui ceramah agama, kuliah dan program kerohanian untuk mendorong umat Islam mengambil buah-buahan sunnah bagi mendapat keberkatan.

Ketiga, industri makanan perlu digalakkan untuk mempelbagaikan produk berasaskan buah-buahan sunnah. Ini termasuk mengeluarkan produk seperti jus, jem, sos, kek dan biskut yang menggunakan bahan-bahan seperti kurma, tin atau labu. Inovasi sebegini dapat menarik minat pengguna terutamanya golongan muda untuk mencuba buah-buahan sunnah dalam pelbagai bentuk yang menarik dan lazat. Kerjasama antara syarikat pembuatan makanan, institut penyelidikan dan agensi kerajaan diperlukan untuk merealisasikan usaha ini (Muhammad dan Masdek, 2016).

Keempat, buah-buahan sunnah perlu dijadikan sebagai sebahagian daripada budaya pemakanan sihat dalam masyarakat. Ia boleh diperkenalkan sebagai hidangan dalam majlis rasmi, disediakan di kantin sekolah dan dijadikan buah tangan untuk pesakit di hospital. Melalui pendedahan secara konsisten, masyarakat akan mula menghargai buah-buahan sunnah sebagai pilihan makanan yang berkhasiat. Sokongan daripada pemimpin masyarakat, selebriti dan influencer juga mampu mempengaruhi trend pengambilan buah-buahan ini dalam kalangan rakyat Malaysia.

Sebagai kesimpulan, pelbagai strategi boleh dilakukan untuk mempromosikan buah-buahan sunnah sebagai sumber pemakanan sihat yang mendatangkan keberkatan. Ia memerlukan usaha berterusan daripada pelbagai pihak termasuk kerajaan, institusi agama, sektor swasta dan masyarakat umum. Dengan kesedaran dan penghayatan yang tinggi terhadap kelebihan buah-buahan sunnah, ia mampu menjadi sebahagian daripada identiti umat Islam dalam mendepani cabaran gaya hidup moden.

Rujukan:

Aimi Fadzirul Kamarubahrin, Asmaddy Haris, Siti Nurazira Mohd Daud, Zurina Kefeli @ Zulkefli, Nursilah Ahmad, Syadiyah Abdul Shukor, Nurul Aini Muhamed. (2018). Dates Palm Farming in Malaysia: Current Challenges and Future Baraqah. International Seminar on Islam & Science 2018, Chapter in Book:25.

Muhammad, R. M., Masdek, N. R. N. M. (2016). Overview of Melon Industry in Malaysia. Selangor: Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI).

Number of View :116

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam