December 8, 2023

Artikel ini ditulis bagi perkongsian beberapa maklumat menarik berkaitan 3 jenis varieti durian yang ditemui dari kajian bertajuk “Assessment of Natural Fruit Ripening and Fruit Quality of Three Elite Durian Cultivars for Overland Export” yang baru diterbitkan (2023) oleh Journal TRENDS IN SCIENCES. Kajian ini bertujuan menilai tempoh kemasakan buah secara semula jadi, kualiti buah, dan citarasa pengguna di Thailand terhadap 3 kultivar durian elit iaitu durian varieti ‘Monthong’, ‘Musang King’, dan ‘Ochee‘ (duri hitam). Untuk maklumat lanjut boleh rujuk terus di dalam artikel kajian tersebut. Antara maklumat yang dapat dikongsikan adalah seperti berikut;

 • Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang ketara di antara ketiga-tiga varieti durian ini dari segi kriteria dan ciri buah durian. Peratus isi yang boleh dimakan Monthong adalah jauh lebih banyak berbanding durian Musang King dan Ochee. Namun, Musang King dan Ochee mempunyai isi yang sangat lembut dan berkrim berbanding Monthong apabila masak.

 • Hasil kajian penggemar durian di Thailand ini juga menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang ketara dari segi citarasa keutamaan pengguna di antara ketiga-tiga varieti durian ini. Monthong lebih disukai rakyat Thailand kerana rasanya yang rangup di luar tetapi lembut di dalam, rasa manis yang sederhana, dan aroma yang sedikit berbanding Musang King dan Ochee.

 • Diantara varieti, Ochee mempunyai rasa yang paling manis, sementara Monthong yang paling kurang manis. Konsentrasi gula Ochee adalah 257.63 ?g mg-1, sementara Monthong adalah 138.73 ?g mg-1. Kemanisan gula berbeza antara varieti, durian Ochee mempunyai kandungan sukrosa yang jauh lebih tinggi berbanding Monthong dan Musang King. Musang King mempunyai kandungan jumlah pepejal terlarut yang lebih tinggi daripada Ochee tetapi tidak mempunyai perberbezaan ketara dengan Monthong.

 • Hasil kajian menunjukkan varieti durian mempunyai kandungan bahan/sebatian volatil yang berbeza, yang menyumbang kepada aroma unik mereka. Musang King mempunyai konsentrasi 2,3-butanedione tertinggi, yang bertanggungjawab atas aroma berlemak. Monthong mempunyai konsentrasi tertinggi etil butanoate dan etil hexanoate, yang bertanggungjawab atas aroma buah. Ochee mempunyai konsentrasi tertinggi 2-methylbutyl acetate dan 3-methylbutyl acetate, yang bertanggungjawab atas aroma harum bunga .

 • Hasil kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang ketara dalam atribut sensori di antara ketiga-tiga varieti durian ini. Musang King dicirikan oleh kekuatan aroma yang kuat, tekstur krim dan rasa manis; sementara Ochee dicirikan oleh kekuatan aroma harum bunga, tekstur krim dan rasa manis; manakala Monthong dicirikan oleh kekuatan aroma buah, tekstur rangup dan kemanisan sederhana.

 • Hasil kajian menunjukkan varieti durian mempunyai sifat fisikokimia yang berbeza. Musang King mempunyai kandungan jumlah pepejal terlarut, jumlah kandungan gula, dan nilai pH tertinggi di antara ketiga-tiga varieti durian, diikuti oleh Ochee dan Monthong. Kandungan jumlah asid tertinggi terdapat dalam Monthong, diikuti oleh Musang King dan Ochee.

 • Hasil kajian menunjukkan varieti durian mempunyai kandungan mineral yang berbeza. Musang King mempunyai kandungan kalium, magnesium, dan kalsium tertinggi di antara ketiga-tiga varieti durian, diikuti oleh Ochee dan Monthong. Kandungan natrium tertinggi terdapat dalam Ochee, diikuti oleh Musang King dan Monthong. Kandungan ferum (besi) tertinggi terdapat dalam Monthong, diikuti oleh Musang King dan Ochee. Kandungan zink tertinggi terdapat dalam Musang King, diikuti oleh Ochee dan Monthong .

 • Hasil kajian menunjukkan varieti durian mempunyai komposisi asid lemak yang berbeza. Musang King mempunyai kandungan jumlah asid lemak tertinggi di antara ketiga-tiga varieti durian, diikuti oleh Ochee dan Monthong. Asid lemak utama dalam ketiga-tiga varieti durian ini adalah asid palmitik, asid oleik, dan asid linoleik. Musang King mempunyai kandungan asid palmitik dan asid oleik tertinggi, sementara Ochee mempunyai kandungan asid linoleik tertinggi .

 • Hasil kajian menunjukkan varieti durian mempunyai komposisi asid amino yang berbeza. Musang King mempunyai kandungan asid amino tertinggi di antara ketiga-tiga varieti durian, diikuti oleh Ochee dan Monthong. Asid amino utama dalam ketiga-tiga varieti durian ini adalah asid glutamat, asid aspartat, dan arginin. Musang King mempunyai kandungan asid glutamat dan asid aspartat tertinggi, sementara Ochee mempunyai kandungan arginin tertinggi.

 • Hasil kajian menunjukkan varieti durian mempunyai kandungan antioksidan yang berbeza. Musang King mempunyai kandungan fenolik dan antioksidan tertinggi di antara ketiga-tiga varieti durian, diikuti oleh Ochee dan Monthong. Bahan fenolik utama dalam ketiga-tiga varieti durian ini adalah asid galik, katekin, dan epikatekin. Musang King mempunyai kandungan asid galik dan katekin tertinggi, sementara Ochee mempunyai kandungan epikatekin tertinggi.

 • Hasil kajian menunjukkan varieti durian mempunyai komposisi mineral yang berbeza. Musang King mempunyai kandungan mineral keseluruhan tertinggi di antara ketiga-tiga varieti durian, diikuti oleh Ochee dan Monthong. Mineral utama dalam ketiga-tiga varieti durian ini adalah kalium, magnesium, dan kalsium. Musang King mempunyai kandungan kalium dan magnesium tertinggi, sementara Ochee mempunyai kandungan kalsium tertinggi.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :2962

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam