April 22, 2024

Durian, dikenali sebagai “raja buah”, sering dikelilingi oleh pelbagai mitos. Berikut adalah empat mitos popular berkaitan dengan buah ini:

  1. Durian Mengandungi Kolesterol Tinggi: Tidak benar. Durian tidak mengandungi kolesterol. Sebenarnya, kolesterol terdapat dalam makanan yang mengandungi lemak tepu seperti daging merah, makanan laut, dan produk tenusu. Durian mengandungi lemak monounsaturated yang sihat untuk jantung dan dapat membantu mengurangkan paras kolesterol LDL yang buruk.
  2. Manggis Harus Dimakan Bersama Durian untuk Mengurangkan “Panas” Dalam Badan: Menurut kepercayaan tradisional Cina, manggis, yang dianggap sebagai buah penyejuk, akan mengurangkan rasa “panas” yang dikaitkan dengan durian. Walau bagaimanapun, tiada kajian saintifik yang menyokong pendapat ini. Kebiasaan makan durian dan manggis bersama-sama mungkin berasal dari fakta bahawa kedua-dua buah ini dituai pada masa yang hampir sama.
  3. Memakan Durian dan Meminum Alkohol Pada Masa yang Sama Boleh Membunuh: Tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan kombinasi ini boleh membunuh. Lebih tepatnya, kombinasi ini mungkin menyebabkan kembung, gangguan pencernaan dan ketidakselesaan kerana hati perlu bekerja lebih keras untuk memetabolisme lemak dan gula dalam durian serta alkohol, terutamanya jika anda mengambilnya dalam jumlah yang banyak.
  4. Memakan Durian Boleh Meningkatkan Libido: “Panas” dalam durian mungkin menyebabkan suhu badan meningkat, tetapi ini tidak menjadikan buah tersebut sebagai afrodisiak.Sebagai penggemar durian, penting untuk membezakan fakta dan mitos dan menikmati buah ini dengan bertanggungjawab.

Number of View :172

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam