July 12, 2024

Kolesterol merupakan komponen penting dalam tubuh manusia yang membantu dalam pembentukan membran sel dan beberapa jenis hormon. Walau bagaimanapun, kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah, terutamanya kolesterol jenis LDL (dikenali sebagai ‘kolesterol jahat’), boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan termasuk penyakit jantung. Salah satu cara yang efektif untuk mengawal kolesterol adalah melalui pengubahsuaian diet. Berikut adalah 10 jenis buah tropika yang telah terbukti dalam kajian saintifik dapat membantu dalam mengurangkan kolesterol:

1. Mangga

Mangga kaya dengan serat, antioksidan dan vitamin C. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical & Experimental Cardiology pada tahun 2012 menunjukkan bahawa mangga dapat membantu menurunkan kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL (dikenali sebagai ‘kolesterol baik’).

2. Pisang

Pisang adalah sumber serat yang baik, yang dapat membantu mengurangkan kolesterol LDL. Sebuah kajian dalam European Journal of Clinical Nutrition pada tahun 2011 menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan serat dapat membantu mengurangkan kolesterol LDL.

3. Jambu Batu

Jambu batu, atau jambu merah, mengandungi banyak serat dan vitamin C. Sebuah kajian dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry pada tahun 2011 menunjukkan bahawa buah ini dapat membantu menurunkan kolesterol total dan LDL.

4. Nanas

Nanas kaya dengan bromelain, enzim yang telah terbukti dapat membantu mengurangkan kolesterol. Sebuah kajian dalam Biomedical Reports pada tahun 2016 menunjukkan bahawa bromelain dapat mengurangkan kolesterol total, LDL dan trigliserida.

5. Buah Naga

Buah naga adalah sumber serat dan antioksidan yang baik. Menurut sebuah kajian dalam Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry pada tahun 2018, buah naga dapat membantu menurunkan kolesterol total dan LDL.

6. Betik

Betik adalah sumber serat, vitamin C dan antioksidan. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutritional Science and Vitaminology pada tahun 2017 menunjukkan bahawa betik dapat membantu mengurangkan kolesterol LDL.

7. Durian

Walaupun durian adalah buah yang tinggi kalori, ia mengandungi lemak baik yang boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Functional Foods pada tahun 2016 menunjukkan bahawa durian jenis tertentu dapat membantu menurunkan kolesterol.

8. Rambutan

Rambutan adalah sumber serat, vitamin C dan antioksidan. Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Food Science and Technology pada tahun 2017, ekstrak kulit dan biji rambutan dapat membantu menurunkan kolesterol.

9. Manggis

Manggis mengandungi xanthones, sejenis antioksidan yang telah terbukti dapat membantu mengurangkan kolesterol. Sebuah kajian dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry pada tahun 2013 menunjukkan bahawa xanthones dapat mengurangkan kolesterol LDL dan trigliserida.

10. Alpukat (Avocado)

Walaupun bukan berasal dari kawasan tropika, alpukat sering ditanam di kawasan tropika. Alpukat kaya dengan lemak baik dan serat yang dapat membantu menurunkan kolesterol. Sebuah kajian dalam Journal of the American Heart Association pada tahun 2015 menunjukkan bahawa alpukat dapat mengurangkan kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL.

Perlu diketahui, mengawal kolesterol tidak hanya berkaitan dengan apa yang anda makan tetapi juga melibatkan gaya hidup yang sihat termasuk senaman dan penjagaan berat badan. Selalu dapatkan nasihat daripada profesional kesihatan sebelum membuat sebarang perubahan diet atau gaya hidup.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :656

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam