April 19, 2024

Pada tahun 1990, penjualan makanan dan minuman organik adalah bernilai kira-kira satu billion dolar dan meningkat setiap tahun menjadi 43.3 billion dolar pada 2015. Trend ini terus berkembang dengan peningkatan kesedaran tentang faedah kesihatan yang terkait dengan pengambilan makanan organik. Meskipun terdapat usaha oleh pengeluar bahan kimia, bukti yang semakin bertambah menunjukkan banyak faedah memakan makanan yang bebas dari bahan kimia ini.

Beberapa ujian pada makanan yang ditanam secara organik menunjukkan kandungan antioksidan, mineral, dan vitamin yang lebih tinggi berbanding yang ditanam secara konvensional. Selain itu, kebanyakan baja dan racun perosak mengandungi logam berat, bahan kimia karsinogenik, patogen, dan fosfat – semuanya dikaitkan dengan penyakit degeneratif, ketidakseimbangan neurologi dan hormon, dan penurunan planet.

Tanaman yang ditanam dalam keadaan tanah yang beracun menjadi tercemar, mengambil logam dan bahan kimia seiring dengan proses kematangan. Proses ini serupa dengan bagaimana janin dalam perkembangan menyerap bahan kimia yang menyeberangi plasenta ibu semasa kehamilan. Pendedahan kepada bahan kimia pada peringkat awal perkembangan boleh membawa impak yang kekal.

Dalam tinjauan Jun 2014 yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition, “Kepekatan Antioksidan Lebih Tinggi, Cadmium Lebih Rendah, dan Kejadian Residu Racun Perosak Lebih Rendah Dalam Tanaman yang Ditanam Secara Organik”, sebuah pasukan penyelidik antarabangsa yang diketuai oleh Universiti Newcastle menyatakann tanaman organik adalah sehingga enam puluh peratus lebih tinggi dalam pelbagai antioksidan yang meningkatkan kesihatan berbanding tanaman konvensional

Selepas menganalisis 343 kajian dan membezakan perbezaan komposisi antara tanaman organik dan konvensional, pasukan tersebut menemui transisi ke makan buah, sayuran, bijirin, dan makanan yang diperoleh dari hasil tanaman organik menyediakan antioksidan tambahan setara dengan makan antara satu hingga dua bahagian tambahan buah dan sayuran setiap hari. Keputusan ini juga mengklarifikasi tahap logam berat yang toksik yang jauh lebih rendah dalam tanaman organik.

Cadmium, yang merupakan satu dari hanya tiga pencemar logam, bersama dengan plumbum dan merkuri, mendapati hampir lima puluh peratus lebih rendah dalam tanaman organik berbanding konvensional. Ketua penyelidik di sebalik projek ini, Profesor Carlo Leifert, menjelaskan: “Kajian ini menunjukkan bagaimana memilih makanan yang dihasilkan mengikut piawaian organik dapat membawa kepada peningkatan pengambilan antioksidan yang diinginkan secara nutrisi dan pendedahan yang berkurangan kepada logam berat yang toksik.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Research Julai 2014, “Pengurangan Metabolit Racun Perosak Organofosfat Dalam Urin Dewasa Selepas Diet Organik Seminggu”, dijalankan untuk menentukan sama ada diet makanan organik mengurangkan pendedahan kepada organofosfat dalam dewasa. Keputusan menentukan, makan diet organik hanya seminggu dapat mengurangkan tahap racun perosak – terutamanya organofosfat – sehingga sembilan puluh peratus dalam dewasa. Fosfat ini dikaitkan dengan banyak kanser dan keadaan kronik. Semasa kehamilan, organofosfat diketahui masuk ke dalam cecair amnion dan kemudian dipindahkan ke bayi, yang membawa kepada kanser kanak-kanak. Cara terbaik untuk mengelakkan bahan kimia ini, seperti yang jelas ditunjukkan oleh kajian ini, adalah dengan makan organik dan mengelakkan makanan proses konvensional.

Banyak kajian telah membuktikan tanaman konvensional menghasilkan jauh lebih sedikit fitokimia daripada varieti organik. Fitokimia adalah sebatian yang dihasilkan oleh tumbuhan yang sangat berfaedah untuk tubuh. Dr. Brian Clement, dalam bukunya Life Force, menyebut kajian dari European Journal of Nutrition 2002 yang menemui sayuran organik mengandungi hampir enam kali lebih banyak asid salisilik daripada sayuran bukan organik. Asid salisilik ini terganggu oleh racun perosak yang digunakan dalam pertanian bukan organik.

Kajian telah dilakukan di Rutgers dan Universiti Tufts yang mendokumentasikan sehingga lapan puluh lapan peratus lebih banyak mineral dalam tanaman organik berbanding konvensional. Menurut Organic Consumers Association, makanan organik mengandungi tahap mineral penting seperti kalsium, magnesium, besi, dan kromium yang lebih tinggi secara kualitatif, yang sangat berkurangan dalam makanan kimia yang ditanam pada tanah yang disalahgunakan oleh racun perosak dan baja nitrat.

Nutrisi Lebih Tinggi Dalam Makanan Organik

Berdasarkan kajian komprehensif yang menganalisis 97 studi yang membandingkan kualiti nutrisi makanan organik dan konvensional, didapati makanan berasaskan tumbuhan organik mengandungi tahap yang lebih tinggi dalam 8 daripada 11 mikronutrien penting yang dikaji. Ini termasuk konsentrasi polifenol dan antioksidan yang secara signifikan lebih tinggi. Dalam ulasan komprehensif ini, para saintis menyimpulkan bahawa makanan berasaskan tumbuhan yang ditanam secara organik adalah 25 peratus lebih padat nutrien secara purata. Kajian ini telah diterbitkan dalam edisi Mac 2008 State of Science Review oleh Organic Center dan bertajuk “Bukti Baru Mengesahkan Keunggulan Nutrisi Makanan Organik Berbasis Tumbuhan”.

Artikel ini adalah petikan dari buku “EATING PLANT-BASED: The New Health Paradigm

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :187

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam