February 21, 2024

Buah Delima atau nama saintifiknya Punica granatum adalah buah dikatakan berasal dari Timur Tengah dan Asia Selatan. Buah Delima sangat terkenal dengan pelbagai manfaat kesihatan dan telah digunakan untuk tujuan perubatan selama berabad-abad.

Salah satu sebab utama Buah Delima sangat baik untuk anda ialah kandungan antioksidannya yang tinggi, terutamanya polifenolnya. Antioksidan membantu meneutralkan radikal bebas berbahaya dalam badan dan boleh membantu mencegah perkembangan penyakit kronik seperti kanser dan penyakit jantung. Buah Delima juga kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk vitamin C, vitamin K, dan kalium. Selain khasiatnya, Buah Delima rendah kalori dan menjadikannya buah yang sihat dan berkhasiat.

Salah satu manfaat kesihatan Buah Delima yang banyak dikaji adalah keupayaannya untuk meningkatkan kesihatan jantung. Jus delima mampu menurunkan tekanan darah dan kolesterol LDL (buruk), dan meningkatkan fungsi arteri. Kesan ini disebabkan oleh antioksidan dan sebatian anti-radang yang terdapat dalam buah delima.

Di samping sifatnya yang menyihatkan jantung, Buah Delima juga dipercayai mempunyai kesan anti-tumor dan membantu dalam pencegahan kanser. Beberapa kajian mendapati bahawa sebatian dalam Buah Delima boleh melambatkan pertumbuhan beberapa jenis sel kanser dan mendorong apoptosis (kematian sel) pada orang lain. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya peranan Buah Delima dalam pencegahan kanser.

Delima juga mempunyai ciri anti-radang, yang boleh memberi manfaat dalam pencegahan penyakit kronik seperti diabetes dan obesiti. Buah Delima mungkin dapat membantu mencegah atau mengawal penyakit keradangan dalam badan. Sesetengah kajian lain menunjukkan bahawa buah delima boleh meningkatkan penghadaman, fungsi otak, dan kesihatan kulit.

Berikut adalah beberapa maklumat kandungan nutrisi buah delima:

Kalori: Satu cawan biji delima (kira-kira 174 gram) mengandungi kira-kira 234 kalori.

Protein: Satu cawan biji delima mengandungi kira-kira 5 gram protein.

Lemak: Delima rendah lemak, dengan kira-kira 1 gram lemak setiap cawan biji.

Karbohidrat: Satu cawan biji delima mengandungi kira-kira 48 gram karbohidrat, termasuk kira-kira 36 gram gula.

Serat: Delima adalah sumber serat yang baik, dengan kira-kira 7 gram setiap cawan biji.

Vitamin dan mineral: Delima kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk vitamin C, vitamin K, kalium dan folat. Mereka juga mengandungi sejumlah kecil vitamin dan mineral lain, seperti vitamin E, vitamin A, dan kalsium.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1737

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam