February 21, 2024

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Hari ini, saya ingin berkongsi maklumat tentang buah yang telah dikenali sejak ribuan tahun dahulu – buah delima. Buah ini merupakan satu anugerah yang amat berharga dalam kehidupan kita, tak kira dari segi nilai pemakanan, kegunaan perubatan, dan simbolisme budaya.

Asal Usul Buah Delima

Dikenali dengan nama sainsnya Punica granatum, buah delima adalah sejenis buah yang berasal dari Timur Tengah, dan dipercayai telah ada sejak 8000 tahun dahulu. Kemudiannya, buah ini mula tersebar ke pelbagai tempat di dunia yang mempunyai iklim tropika dan subtropika, membuktikan kehebatan buah delima yang mampu bertahan dalam pelbagai keadaan iklim.

Ciri-Ciri Pokok Delima

Pokok delima, yang tergolong dalam famili Lythraceae, biasanya adalah pokok renek atau pokok kecil yang boleh mencapai ketinggian 20 hingga 30 kaki (6 hingga 10 meter). Pokok ini mempunyai struktur yang bercabang, dengan duri yang keras, dan mempunyai tempoh hayat yang panjang. Bahkan, terdapat beberapa pokok delima yang ditemui di Versailles yang telah berusia dua abad!

Keistimewaan Buah Delima

Buah delima mempunyai kulit yang licin, polos dan keras dengan bahagian bawah yang berbentuk bulat. Apabila kita lihat, buah ini seolah-olah memakai mahkota, melambangkan keistimewaannya.

Bila kita buka, kita akan temui biji-biji buah delima berwarna merah yang menarik dan sedap. Pulpa merah ini memberi rasa berair dan manis, dan merupakannya sebahagian besar daripada berat buah delima.

Manfaat Buah Delima

Selain dari rasa yang enak, buah delima juga sangat kaya dengan sodium dan mengandungi nutrien penting seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium, dan fosforus. Walau pun kandungan protein dan lemaknya rendah berbanding dengan sumber lain, buah delima masih mempunyai nilai pemakanan yang baik dan seimbang.

Kulit, batang dan akar delima juga mempunyai manfaat. Alkaloid yang terkandung dalamnya, seperti isopelletierine, boleh digunakan untuk merawat masalah cacing pita. Namun, ingatlah bahawa penggunaan secara berlebihan boleh memudaratkan, seperti menyebabkan muntah, cirit-birit, kabur penglihatan, otot lemah dan lumpuh.

Selain itu, kandungan tanin dalam delima membolehkan kulit, daun, dan buahnya yang belum masak digunakan sebagai astringen, iaitu bahan yang boleh menghentikan cirit-birit, dysentery dan pendarahan. Di Mexico, bunga delima direbus dan digunakan untuk meredakan keradangan mulut dan tekak.

Kesimpulan

Sebagai penutup, buah delima memang buah yang luar biasa. Ia adalah buah yang telah dikenali dan dihargai sejak zaman purba, dan kegunaannya dalam perubatan dan pemakanan masih berlangsung hingga hari ini. Semoga anda mendapat manfaat dan pengetahuan baru daripada artikel ini. Jangan lupa untuk berkongsi maklumat ini dengan yang lain!

Number of View :2799

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam