Posts Tagged ‘durian

12 Jul, 2009

Musim Durian Dah Tiba

Posted by: admin In: @Tanaman Buah

Best tak tengok gambar durian ni.. Tentu rasa terliur kan.. Musim buah durian kali ini aku tak terlepas untuk membeli dan merasai pelbagai jenis durian. Tak kiralah durian kampung mahupun durian klon. Boleh kata setiap minggu ada je durian yang aku rasa. Tak kiralah beli di pasar tani ataupun dapat free. Semalam balik kampung pun […]

20 Apr, 2009

Bunga Durian

Posted by: admin In: @Koleksi Petua|@Tanaman Sayuran

Saya ada menerima email 4 hari yang lalu oleh priscillia matheus mengenai bunga durian. Barulah saya tahu bunga durian ni boleh dimasak untuk dijadikan sayur. Saya kongsikan resepi bunga durian ini kepada anda… “Sekarang di kebun kami musim jatuhnya bunga durian. Kami selalu kutip untuk buat sayur. Untuk penyediaannya; Buang sesungut dihujung bunganya. Kalau tak […]

Tags: ,

29 Dec, 2008

Teknologi Sejuk Beku Durian

Posted by: admin In: @Teknologi Pertanian

TEKNOLOGI sejukbeku di negara ini bukan sekadar diaplikasikan untuk sektor makanan sejuk beku seperti roti canai, kuih pau dan roti prata. Teknologi baru itu kini diterokai oleh pelbagai pihak untuk mengetahui pelbagai kebaikan hasil daripada penggunaan teknologi tersebut. Malah, melangkah setapak ke hadapan, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) kini mengorak langkah untuk mencuba teknologi tersebut. […]

Tags:

25 Jan, 2008

Buah Durian – Durio zibethinus

Posted by: admin In: @Tanaman Buah

Durian, ( Durio zibethinus Murr.) merupakan antara spesies buah-buahan yang sangat popular dan banyak ditanam di Malaysia. Secara tradisional, pokok durian ditanam daripada baka biji benih di dusun-dusun di kampung. Lazimnya buah durian dari pokok anak baka biji menghasilkan buah yang tidak seragam, tidak pasti kualitinya dan sebahagian besar tidak mendapat pasaran yang baik. Durian, […]

Related Posts with Thumbnails
Tags: ,

Categories

Share on Facebook

This is the home page.Segalanya Tentang Tumbuhan…0
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014