February 21, 2024

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kita melihat suatu fenomena unik yang berkembang di Malaysia. Buah durian, khususnya varieti premium seperti Musang King, telah melampaui reputasi sebagai ‘Raja Buah-Buahan’ dan membentuk suatu niche dalam industri pelancongan negara seterusnya merangsang industri pelancongan Agro di Malaysia.

Pelancongan agro, juga dikenali sebagai pelancongan pertanian, adalah jenis pelancongan yang melibatkan lawatan ke tempat-tempat yang beroperasi dalam industri pertanian atau perkebunan. Aktiviti ini bertujuan untuk memberi peluang kepada para pelancong mendapatkan pengalaman dan pemahaman yang lebih mendalam mengenai kehidupan dan operasi di dalam industri pertanian.

Pelancongan agro meliputi pelbagai aktiviti seperti:

  1. Lawatan ke ladang atau kebun: Pelancong boleh mengunjungi ladang buah-buahan, kebun sayur-sayuran, atau ladang ternakan dan berpeluang untuk melihat proses pertanian atau ternakan secara dekat. Misalnya, di Malaysia, lawatan ke kebun durian atau ladang teh di Cameron Highlands adalah contoh aktiviti pelancongan agro yang popular.
  2. Pengalaman pertanian: Di sini, pelancong berpeluang untuk terlibat secara langsung dalam aktiviti pertanian. Ini mungkin termasuk aktiviti seperti menanam, menyiram, memetik buah-buahan, atau mengambil madu dari sarang kelulut.
  3. Pendidikan: Pelancongan agro juga berfungsi sebagai alat pendidikan, memberikan pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana makanan kita ditanam, diproses dan sampai ke meja makan kita.
  4. Produk pertanian: Pelancongan agro juga sering melibatkan peluang untuk membeli produk pertanian segar atau makanan yang diproses di lokasi tersebut. Ini mungkin termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, madu atau produk makanan lain yang dihasilkan di ladang.
  5. Menikmati suasana Desa: Selain daripada pengalaman belajar dan aktiviti, pelancongan agro juga memberikan peluang untuk menikmati suasana ladang dan keindahan alam semula jadi.

Pelancongan Durian: Dari Ladang hingga Meja Makan

Pelancongan Agro di kebun durian membenarkan pelancong untuk mengunjungi ladang durian dan melihat proses pengurusan tanaman dan mengutip durian, juga semakin mendapat perhatian. Ini membenarkan pelancong untuk melihat proses dari ladang hingga meja makan, sambil memberi mereka peluang untuk mencuba dan membeli durian segar langsung dari ladang.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Tropical Agriculture and Food Science, pelancongan durian dapat memberi manfaat ekonomi kepada komuniti tempatan dengan memberi peluang pekerjaan dan pendapatan tambahan. Kajian ini juga mencatat peningkatan dalam jumlah pelancong yang mengunjungi ladang durian di Malaysia dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Durian dan Pelancongan Gastronomi

Pelancongan gastronomi, iaitu pelancongan yang bertumpu pada pengalaman makanan dan minuman, telah berkembang pesat di seluruh dunia. Menurut World Food Travel Association, lebih 70% pelancong memandang pengalaman makanan dan minuman sebagai aktiviti penting dalam perjalanan mereka.

Di Malaysia, durian telah menjadi tarikan utama dalam pelancongan gastronomi. Negara ini terkenal dengan pelbagai varieti durian yang sedap, termasuk Musang King, D24, dan Black Thorn. Sebagai contoh, setiap tahun Festival Durian tahunan yang diadakan di Balik Pulau, Pulau Pinang telah menarik ribuan pelancong domestik dan antarabangsa.

Pesta dan Festival Durian

Pesta dan festival durian diadakan di seluruh negara, menarik pelancong dari serata dunia yang ingin menikmati durian segar langsung dari kebun. Ini bukan hanya menyediakan pelancong dengan pengalaman makan durian tetapi juga memberi mereka kesempatan untuk belajar lebih lanjut tentang budaya dan tradisi tempatan. Festival Durian Raub di Pahang dan Festival Durian Penang adalah dua contoh Festival durian yang semakin popular di peringkat antarabangsa.

Kesimpulan

Tidak dapat dinafikan bahawa durian telah membawa impak yang besar kepada industri pelancongan Malaysia. Durian juga berperanan sebagai jambatan kebudayaan, menarik pelancong dari berbagai latar belakang untuk datang dan menikmati ‘Raja Buah’ ini. Dengan populariti buah ini yang terus meningkat, peluang untuk memanfaatkan durian dalam pelancongan akan terus berkembang.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :436

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam