April 16, 2024

Artikel kali ini saya akan kongsikan spesies-spesies pokok yang dahulunya banyak dijumpai atau pernah direkod ditemui di negeri Perlis dan Kedah. Sejauh mana pokok ini masih wujud di sana, saya sendiri tidak pasti. Maklumat ini diperolehi dari Buku ‘Wayside Trees of Malaya’ yang diterbitkan pada tahun 1940.

Di Kelantan, terdapat beberapa pokok unik yang tidak dapat ditemui di bahagian barat Semenanjung Malaysia. Antaranya termasuk Hantar Duri (Zanthoxylum rhetsa), tiga jenis pokok berduri yang dikenali sebagai Duri Timun Tahil (Randia tomentosa, R. spinosa, Vangueria), Lonnek atau Buah Nona (Annona reticulata), Durian berbunga merah (Durio zibethinus var. roseiflorus), Kechupu (Garcinia Prainiana), dan Krian (Eugenia pseudosubtilis).

Pokok Kelupang (Sterculia foetida) sering dijumpai di kampung-kampung sekitar Kota Bahru. Di Tumpat, pokok Dalur (Cratoeva lophosperma) dan pokok Kelupang (Sterculia foetida) yang besar dapat dilihat. Pokok Terbak dan Pokok Sea Apple (Eugenia grandis) yang besar juga terdapat di Kampong Terbak.

Di Kota Bahru, banyak pokok Tamarind dan Tanjong (Mimusops) di sekeliling padang. Terdapat juga pokok buah yang dikenali sebagai Terajah (Erioglossum) dan Sekriat (Aglaia sp.). Pokok Ficus pomifera yang dikenali sebagai Apple Fig juga sering dijumpai di tepi sungai dan parit.

Terengganu:

Di Terengganu, pokok Rengat (Gluta renghas) sering ditemui di tebing sungai dan meluas melalui sawah padi dan hutan belukar. Pokok Gelam (Melaleuca) dan Burma Simpoh (Dillenia aurea) juga sering ditemui di utara Sungai Terengganu.

Di Kuala Terengganu, banyak pokok unik yang menarik bagi ahli botani. Antara pokok yang sering dijumpai termasuk Meninjau (Gnetum gnemon), Pisang (Alphonsea), Chengal Pasir (Hopea odorata), Pisonia excelsa, dan Tangisong Burong (Heynea). Buah yang jarang ditemui termasuk Buah Sakor atau Nasi Dingi (Xerospermum sp.). Pokok Sea Olive (Olea brachiata) dan Sugi (Mischocarpus sundaicus) sering dijumpai di kampung-kampung pantai.

Di Pulau Kapas, pokok-pokok di tepi pantai dapat dikenalpasti dengan mudah.**Perhatian : Berkemungkinan nama saintifik atau nama tempatan dalam buku tersebut tidak sama mengikut penamaan pada masa terkini. Sila buat pemeriksaan sendiri bagi memastikan perubahan yang mungkin berlaku.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :6413

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam