July 19, 2024

pucuk-manis

Bagi yang berasal dari Sabah sudah tentu mengenali Etnik Kendayan. Etnik Kendayan juga merupakan pengamal perubatan herba sejak dari dahulu lagi. Artikel kali saya petik dari Rencana Berita Harian mengenai perubatan herba yang sebati dalam kehidupan Etnik Kendayan.
Seperti etnik lain, Kedayan turut memiliki kepandaian perubatan tradisional untuk mengekalkan kese jahteraan atau menghalau gangguan makhluk halus.
Bahan asas dalam perubatan itu agak mudah diperoleh di sekitar rumah seperti daun durian Belanda. Ia mampu mengurangkan kandungan gula dalam badan yang naik mendadak. Rebus dua helai daun durian Belanda dan minum airnya.
Belimbing buluh yang dimakan mentah mampu mengurangkan risiko kencing manis. Bagi mengubati penyakit barah, mereka menggunakan air bunga keladi atau disebut keladi tikus yang ditumbuk daun, batang dan akarnya hingga lumat. Campuran bahan itu ditapis dengan kain putih untuk memperoleh airnya.
Bagi mengubati darah tinggi pula, etnik Kedayan memanfaatkan bunga pokok betik jantan yang dicampur dengan daun serai dan janggut jagung. Rebusan air ketiga-tiga bahan dikatakan mampu mengubati penyakit berkenaan.
Pucuk paku bukan setakat dijadikan makanan, sebaliknya turut di manfaatkan untuk menyembuhkan penyakit kurap dan kayap.
Dengan menumbuknya halus, pucuk paku ditampal pada kulit yang ada kurap dan kayap. Begitu juga dengan rumput kumpau yang digunakan untuk mengubati mereka yang terminum racun.
Bagi rawatan angin ahmar,  daun tapak beruang dibakar sehingga menjadi abu sebelum dicampur minyak kelapa.
“Minyak itu disapu pada seluruh badan dan kemudian diurut. Selepas 12 hari mengamalkannya, angin ahmar akan mula pulih.
Bagi mengubati semai iaitu penyakit gatal hingga ke tulang akibat terkena racun yang dipasang insan yang dikuasai hasad dengki, etnik Kedayan menggunakan daun ribu- ribu atau daun tutup bumi yang ditumbuk halus sebelum dicampur pa ti santan dan kapur sirih. Campuran itu disapu pada kulit.
Untuk menyuburkan rambut, kami menggunakan daun pucuk manis. Ia ditumbuk halus dan dicampur dengan pati santan. Sebelum tidur, sapu di kepala.
Ringkasnya, etnik Kedayan bijak memanfaatkan tumbuhan di sekitar kampung sebagai bahan perubatan tradisional yang berkesan.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :10764

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam