July 14, 2024

Buah nangka bukan sahaja enak dimakan, tetapi juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang mungkin tidak kita sedari. Dikenali sebagai buah yang penuh dengan nutrisi, nangka menawarkan lebih daripada sekadar rasa yang lazat. Berikut adalah lima manfaat kesihatan buah nangka:

  1. Kaya Dengan Nutrisi: Nangka mengandungi 3g protein dan 2.5g serat dalam setiap hidangan, menjadikannya sumber protein dan serat yang baik untuk tubuh kita.
  2. Mencegah Lonjakan Gula Darah: Nangka adalah makanan dengan indeks glisemik yang rendah. Kandungan seratnya yang tinggi membantu mengekalkan tahap gula darah dalam tubuh dan menjadikan kita kenyang untuk jangka masa yang lebih lama.
  3. Baik Untuk Kulit: Kombinasi vitamin C dan antioksidan dalam nangka membantu kulit kita terasa lebih lembap dan tegang. Ini membantu melawan radikal bebas dan juga kaya dengan vitamin A dan B, yang baik untuk kesihatan kulit.
  4. Baik Untuk Jantung: Satu hidangan nangka memenuhi 14% RDI (Recommended Daily Intake) untuk kalium, mineral penting yang membantu menjaga tekanan darah dan fungsi jantung kita.
  5. Kaya Dengan Vitamin B: Tubuh kita tidak dapat menghasilkan vitamin B, jadi kita perlu mendapatkannya dari makanan. Nangka adalah sumber vitamin B6, niasin, riboflavin, dan asid folik. Ini menjadikannya alternatif yang baik, terutamanya bagi mereka yang mengamalkan diet vegan.

Secara keseluruhan, buah nangka adalah makanan yang kaya dengan nutrisi dan memberikan banyak manfaat kesihatan. Selain itu, nangka juga boleh dijadikan pelbagai hidangan, dari lauk-pauk hingga pencuci mulut, menjadikannya pilihan yang baik untuk dimasukkan dalam diet harian kita.

Number of View :444

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam