June 24, 2024

Nangka. Buah ini tidak hanya lazat dimakan, tetapi juga mempunyai pelbagai khasiat yang mungkin ramai di antara kita tidak sedar. Nangka (Artocarpus heterophyllus Lamk) atau lebih dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai “Jack fruit”, adalah sejenis pokok buah yang mencapai ketinggian 10 hingga 15 meter. Pokok nangka mempunyai batang yang agak lurus dengan warna perang serta berdahan banyak. Daunnya yang berbentuk obovat-ellips berwarna hijau tua, memberikan keunikan khas pada pokok ini.

Bagaimana Rupa Buah Nangka?
Mungkin ramai antara kita yang telah menikmati buah nangka, tetapi tahukah anda bagaimana prosesnya dari bunga ke buah? Nangka mempunyai bunga jantan dan betina. Bunga betina inilah yang akan berkembang menjadi buah nangka yang kita kenali. Buah yang matang mempunyai panjang sekitar 30-90 cm dan lebar 25-30 cm. Isinya yang manis berwarna kuning atau merah, dengan biji-biji yang berselaput.

Asal-Usul Nangka
Nangka dikatakan berasal dari India, tetapi telah diperkenalkan ke Malaysia sejak zaman dahulu kala. Kini, ia adalah salah satu buah yang digemari di negara kita.

Khasiat dan Kegunaan Nangka
Nangka adalah lebih daripada sekadar buah berperisa manis. Ia mempunyai pelbagai kegunaan dalam masakan tradisional Melayu. Buah nangka muda sering digunakan dalam masakan lemak cili padi atau kari dengan ikan atau udang. Manakala biji nangkanya juga boleh dimasak lemak atau kari. Malah, infloresen jantan nangka juga boleh dijadikan ulam atau kerabu.

Selain rasanya yang lazat, nangka juga kaya dengan nutrisi. Dalam setiap 100g nangka muda, terdapat protein, lemak, karbohidrat, serat, dan pelbagai mineral serta vitamin. Sementara nangka yang sudah masak juga mempunyai kandungan nutrisi yang baik.

Pembiakan dan Penanaman
Bagi mereka yang berminat untuk menanam nangka, pembiakan boleh dilakukan melalui biji benih atau cantuman mata tunas. Dalam penanaman komersial, kebanyakan menggunakan anak cantuman daripada klon-klon yang terpilih untuk mendapatkan hasil terbaik.

Kesimpulan
Buah nangka bukan sahaja sedap dimakan tetapi juga mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk menikmatinya!

Terima kasih kerana mengunjungi blog saya. Jangan lupa kembali untuk maklumat lebih lanjut mengenai buah-buahan tropika lainnya!

Number of View :4848

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam