December 1, 2023
Kancing baju merah merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai khasiat perubatan yang tinggi namun agak sukar untuk didapati pada masa kini. Ada dua jenis iaitu kancing baju merah dan hijau tetapi yang biasa digunakan ialah kancing baju merah. Bahan yang digunakan ialah batang dan daun. Daunnya boleh dijadikan jus dan digunakan untuk merawat luka-luka dan ulser. Keseluruhan bahagian pokok ini adalah antirheumatic. Cara pembiakannya hanya menggunakan biji dan mudah tumbuh tak kira jenis media tanah.
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :18227

8 thoughts on “Kancing baju merah

  1. Saya terlalu mengharapkan kalau ada pihak yang dapat mengkaji kandungan sebatian yang terdapat dalam herba ini. Jikalau telah diketahui kandungan sebatiannya, baharulah kita dapat membuat kesimpulan tepat kegunaan sebenar herba ini, bukannya andaian sahaja..

  2. Siapa yang berminat untuk untuk mendapatkan anak pokok ini dan pokok yang telah di keringkan saya ada banyak stock.

    Harga boleh di rundingkan.

    Tolong bagitahu cara pembungkusan nya sekali.

  3. Saya memeng berminat untuk mencuba meminum herba kancing baju. apb teringin nk memulakan amalan minuman herba kacing baju ini tanaman telah pupus di kawasn rumah saya sbb banjir hujan. so saya nk belilah herba ini. atau benih atau ank pohonnya. saya dah lama terbaca khasiat kancing baju ini dlm kitabb tajul muluk dan mujarobat melayu edisi jawi. so skrg dah kena penyakit so nk cuba minum air rebusanya.

  4. Dah lama saya mencari benih pokok nie,dulu saya selalu minum air rebusan pokok nie.Tapi sayayang benih nye tak simpan.Ermmmmm macam mana nak dapatkan benih pokok nie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam