July 14, 2024

Menanam dalam perlindungan seperti rumah hijau (green house) memang memberikan banyak faedah, tetapi ia juga datang dengan cabaran sendiri. Mari kita fahami apa yang menjadi halangan untuk menanam buah-buahan dengan cara ini. Maklumat ini diperolehi dari kajian yang bertajuk “ PROTECTED CULTIVATION OF FRUIT CROPS: OPPORTUNITIES AND CHALLENGES”, Department of Horticulture, School of Agriculture, Lovely Professional University, Phagwara,Punjab, India.

Menurut penyelidik tersebut terdapat beberapa cabaran yang perlu dilihat;

1. Cabaran Iklim: Walaupun rumah hijau melindungi tanaman dari faktor-faktor luaran, masih ada masalah yang timbul berkenaan dengan cahaya matahari, suhu, kelembapan, dan karbon dioksida. Semua ini adalah faktor iklim yang secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi pertumbuhan tanaman (Aman et al., 2018).

2. Masalah Serangga dan Penyakit: Rumah hijau memang direka untuk melindungi tanaman dari serangan luar, tetapi ada beberapa virus dan serangga yang sukar untuk dielakkan. Serangga boleh membawa virus serta bakteria, dan air yang digunakan untuk penyiraman mungkin mengandungi kulat. Apabila serangga atau patogen ini masuk ke dalam rumah hijau, ia menjadi sukar untuk dikeluarkan (Singh et al., 2019).

3. Kos Tinggi dan Kurang Tanah: Kos untuk menanam sayuran secara komersil meningkat kerana tanah yang semakin berkurangan akibat pembangunan. Kos input yang tinggi dan kurangnya tanah boleh dilihat sebagai cabaran. Namun, ada pendekatan baru seperti tanaman tanpa tanah atau “soilless farming” yang mungkin menjadi penyelesaian (Sallam et al., 2021).

4. Perubahan Suhu: Walaupun rumah hijau boleh mengawal suhu, terdapat masa di mana kita perlu menggunakan alat pemanas atau pendingin untuk menjaga suhu ideal. Ini meningkatkan kos pengeluaran hasil.

5. Cabaran Dalam Sistem Pertanian Intensif: Penanaman dalam rumah hijau dianggap sebagai pertanian intensif kerana ia memerlukan lebih banyak usaha dan bahan berbanding penanaman di ladang terbuka. Kos untuk menanam dalam rumah hijau mungkin lebih tinggi daripada di ladang, jadi proses pertanian di rumah hijau mesti lebih cekap (Rodriguez et al., 2007).

6. Cabaran Kualiti Buah: Ada beberapa faktor yang boleh mengganggu pertumbuhan buah dalam rumah hijau seperti kekurangan cahaya, kurangnya suhu sejuk untuk perkembangan bunga, suhu yang terlalu panas yang mengganggu fotosintesis, dan kurangnya kualiti buah seperti warna dan aroma (Martinez-Gomez et al., 2021).

7. Keadaan persekitaran Kerja: Suhu tinggi dalam rumah hijau boleh menjadikan keadaan kerja menjadi tidak selesa atau bahkan membahayakan pekerja.

Kesimpulan: Penanaman buah dalam perlindungan memang mempunyai banyak kelebihan, namun kita perlu berdepan dengan cabaran tertentu. Dengan pemahaman dan teknologi yang tepat, kita boleh mengurangkan masalah ini dan mendapatkan hasil panen yang baik.

Number of View :393

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam