February 27, 2024

Malaysia, sebuah negara di Asia Tenggara yang terkenal dengan kepelbagaian bidoversiti, merupakan rumah kepada ribuan spesies tumbuhan. Menurut Kementerian Sumber Alam dan Alam Sekitar, terdapat lebih daripada 15,000 spesies tumbuhan yang direkodkan di Malaysia, menjadikannya salah satu negara dengan kepelbagaian spesies yang paling tinggi di dunia.

Kekayaan Flora Malaysia

Malaysia terletak di dalam biodome yang dikenali sebagai ‘Wallace Line’, nama sempena Alfred Russel Wallace, seorang naturalis British yang mengamati perbezaan yang ketara dalam spesies flora dan fauna di kedua-dua belah garisan ini. Dengan kedudukannya yang strategik, Malaysia mempunyai kepelbagaian ekologi yang membolehkan pelbagai jenis tumbuhan berkembang dan bertahan.

Hutan hujan tropika Malaysia, khususnya di Semenanjung Malaysia dan Borneo, adalah antara ekosistem yang paling produktif di dunia dari segi biodiversiti. Sebagai contoh, hutan hujan Taman Negara, yang juga merupakan taman negara tertua di dunia, adalah rumah kepada ribuan spesies tumbuhan.

Spesies Endemik Malaysia

Menariknya, terdapat banyak spesies tumbuhan yang hanya boleh ditemui di Malaysia – spesies ini dikenali sebagai spesies endemik. Spesies endemik ini termasuk Rafflesia arnoldii, bunga terbesar di dunia, dan Orkid Gold Kinabalu, Paphiopedilum rothschildianum, yang juga dianggap sebagai orkid paling unik (rare) dan mahal di dunia.

Kajian oleh Jabatan Perhutanan pada tahun 2020 melaporkan bahawa terdapat lebih dari 2,500 spesies tumbuhan endemik di Malaysia. Ini membuktikan bahawa Malaysia mempunyai flora yang unik dan berharga yang perlu dijaga dan dilestarikan.

Konservasi Flora Malaysia

Walaupun Malaysia kaya dengan biodiversiti tumbuhan, usaha konservasi adalah penting untuk memastikan kesinambungannya. Perlakuan manusia seperti pembalakan haram dan pembangunan tanpa batas boleh mengancam kepelbagaian tumbuhan negara.

Untuk melindungi flora negara, kerajaan Malaysia telah menubuhkan taman-taman negara dan hutan simpan seperti Taman Negara, Hutan Simpan Belum-Temenggor dan Taman Negeri Sabah. Di samping itu, pelbagai undang-undang dan peraturan telah diperkenalkan untuk melindungi flora dan fauna Malaysia.

Kesimpulan

Malaysia adalah rumah kepada lebih dari 15,000 spesies tumbuhan, termasuk banyak spesies yang endemik kepada negara ini. Biodiversiti ini adalah suatu yang harus dihargai dan dilindungi. Dengan pemahaman dan penghargaan terhadap kekayaan flora negara, kita dapat membantu melindungi dan menjaga kepelbagaian hayati yang penting ini untuk generasi masa depan.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1287

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam