March 4, 2024

Bagi masyarakat di Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara yang lain, buah Dokong mungkin sudah tidak asing lagi. Bagi yang kurang kenal, buah ini mungkin nampak seperti langsat atau duku, namun buah Dokong mempunyai keunikan tersendiri. Buah Dokong atau nama saintifiknya Lansium domesticum, adalah sejenis buah-buahan yang berasal dari kawasan Asia Tenggara. Dalam keluarga Meliaceae, Dokong adalah saudara kepada buah langsat dan duku. Walaupun serupa, mereka mempunyai perbezaan dalam rasa, tekstur dan juga bentuk.

Pokok Dokong boleh tumbuh sehingga mencapai tinggi 20 meter dan mempunyai daun yang berwarna hijau gelap serta menghasilkan buah yang berkelompok. Buah ini mempunyai bentuk bulat atau sedikit oval, dengan kulit buah yang tebal dan berwarna kuning ketika masak. Isi buahnya berwarna putih, bertekstur lembut dan mempunyai rasa yang sangat manis.

Keunikan Buah Dokong

Apa yang membuat Dokong istimewa adalah rasa buahnya yang manis dan segar, membuatkan ia menjadi kegemaran ramai. Ia juga kaya dengan vitamin C, vitamin B1, B2, B3, dan berbagai mineral seperti kalium dan zat besi. Buah ini juga mengandungi antioksidan yang baik untuk kesihatan.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Functional Foods” pada tahun 2015, buah Dokong juga mengandungi sebatian fitokimia seperti polifenol dan flavonoid, yang telah terbukti memiliki aktiviti antioksidan dan anti-inflamasi.

Kegunaan Buah Dokong

Di Malaysia, buah Dokong biasanya dimakan segar. Rasa manis dan teksturnya yang lembut menjadikannya buah yang digemari oleh semua peringkat umur. Buah ini juga kerap digunakan dalam penghasilan pelbagai produk seperti jus, manisan, dan jeli.

Namun, kegunaan buah Dokong tidak terhad hanya sebagai makanan. Di beberapa tempat, biji buah Dokong digunakan sebagai bahan dalam pembuatan racun serangga alami. Sementara itu, dalam perubatan tradisional, ekstrak buah dan daun Dokong digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit, termasuk demam dan disentri.

Kajian Berkaitan Buah Dokong

Walaupun belum banyak kajian yang dijalankan terhadap buah Dokong, namun kajian yang ada telah menunjukkan bahawa buah ini mempunyai pelbagai potensi. Sebagai contoh, kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Ethnopharmacology” pada tahun 2013 telah menemui bahawa ekstrak buah Dokong memiliki aktiviti anti-malaria. Selain itu, kajian yang diterbitkan dalam “International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences” pada tahun 2016 telah menemui bahawa ekstrak biji Dokong memiliki aktiviti anti-bakteria.

Kesimpulan

Secara keseluruhan, buah Dokong adalah sejenis buah yang harus kita hargai. Dengan rasanya yang enak, kandungan nutrisinya yang tinggi, dan potensi khasiatnya, buah ini layak untuk mendapatkan tempat yang lebih tinggi dalam budaya makanan kita.

Namun, seperti buah-buahan tropika lainnya, buah Dokong juga memerlukan penjagaan dan pengurusan yang baik untuk memastikan kesinambungannya. Sebagai masyarakat, kita perlu berusaha bersama untuk memelihara dan mempromosikan buah-buahan tempatan seperti Dokong. Marilah kita terus mengeksplorasi dan menikmati kekayaan alam semula jadi yang kita miliki.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :6286

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam