December 6, 2023

Pokok Mempelas atau nama saintifiknya Tetracera scandens ialah pokok berkayu yang berasal dari Asia Tenggara. Ia terkenal dengan penampilannya yang tersendiri dan pelbagai kegunaan perubatan. Pokok Mempelas  ditanam di pelbagai kawasan tropika dan subtropika, termasuk Asia Tenggara, Filipina dan sebahagian Afrika.

 

Pokok Mempelas  mempunyai daun hijau berkilat dengan empat urat menonjol. Pokok Mempelas mempunyai bunga kecil berwarna kuning dan mempunyai buah merah atau ungu. Pokok Mempelas yang menjalar ini boleh membesar sehingga 20 meter panjang dan sering dijumpai memanjat pada tumbuhan atau pokok lain di habitat semula jadinya. Daunnya berbentuk bujur dan permukaannya kesat. Batangnya juga kesat dan boleh melukakan kulit. Buahnya berwarna hijau ketika muda dan merah apabila masak. Buahnya bila dimakan mempunyai rasa masam.

 

Pokok Mempelas  mempunyai sejarah penggunaan dalam perubatan tradisional, terutamanya di Asia Tenggara. Di Indonesia, tumbuhan ini digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk cirit-birit, demam, dan luka. Ia juga digunakan dalam perubatan tradisional Cina untuk merawat penyakit kulit dan untuk menggalakkan penyusuan.

 

Selain penggunaannya dalam perubatan tradisional, Pokok Mempelas  mempunyai beberapa kegunaan lain dan potensi faedah. Tumbuhan ini telah terbukti mempunyai ciri antibakteria dan anti-radang, dan mungkin berguna dalam rawatan jangkitan dan keadaan keradangan. Ia juga telah dikaji untuk potensi penggunaannya dalam rawatan diabetes, dengan beberapa kajian menyatakan ia boleh juga membantu menurunkan paras gula dalam darah.

 

Masih banyak yang perlu dipelajari tentang Pokok Mempelas  dan potensi kegunaan dan faedahnya. Kajian lanjut diperlukan untuk memahami sepenuhnya sifat perubatan tumbuhan dan bagaimana ia boleh digunakan dengan paling berkesan.

 

 

Number of View :13319

1 thought on “Pokok Mempelas

  1. Salam,
    orang tua kat kampung saya petua :
    kalau luka terkena batang mempelas, patahkan batang muda mempelas dan sapu airnya kat luka tu. cepat lega…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam