July 19, 2024

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah mikronutrien penting yang terdapat dalam banyak buah-buahan. Ia memainkan peranan penting dalam pelbagai proses metabolik dan menyumbang kepada kesihatan manusia secara keseluruhan. Penyelidikan telah membuktikan bahawa vitamin C atau asid askorbik mempunyai sifat antioksidan yang membantu melindungi sel daripada kerosakan oksidatif, yang boleh membawa kepada pelbagai penyakit dan keadaan. Selain itu, vitamin C terlibat dalam penghasilan kolagen, protein yang penting untuk keanjalan kulit dan penyembuhan luka.

Vitamin C boleh dibiosintesis daripada glukosa oleh kebanyakan haiwan, tetapi bukan oleh manusia. Jadi, ia mesti diperolehi daripada sumber pemakanan. Buah-buahan adalah sumber vitamin dan mineral yang sangat baik, termasuk Vitamin C. Vitamin C ialah antioksidan yang kuat yang boleh membantu melindungi sel anda daripada kerosakan, menyokong sistem imun anda, malah mengurangkan risiko beberapa penyakit kronik.

Terdapat banyak buah-buahan yang kaya dengan Vitamin C. Buah dari keluarga sitrus terkenal dengan kandungan Vitamin C yang tinggi. Oren, limau gedang, limau manis dan limau bali semuanya mengandungi banyak vitamin yang penting ini. Buah-buahan lain yang diketahui sebagai sumber Vitamin C yang baik termasuk buah strawberi, delima, kiwi, betik, nanas, jambu dan buah mangga. Selain sebagai sumber Vitamin C yang hebat, buah ini juga mengandungi serat yang tinggi dan kaya antioksidan. Antioksidan yang terdapat dalam buah sitrus membantu melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas manakala serat yang terkandung di dalamnya membantu mengawal penghadaman dan mengekalkan tahap kolesterol yang sihat.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1416

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam