July 12, 2024

Avocado adalah buah yang dikatakan berasal dari Amerika Tengah dan Selatan. Buah Avocado berbentuk pir yang mempunyai tekstur berlemak, dan rasa yang lembut. Avokado sangat popular di banyak negara dan digunakan dalam pelbagai hidangan, termasuk salad, sandwich dan jus minuman.

Buah Avocado kaya dengan nutrien dan merupakan sumber lemak, serat, dan pelbagai vitamin dan mineral yang baik. Ia kaya dengan lemak tak tepu, yang dianggap bermanfaat untuk kesihatan jantung. Avokado juga merupakan sumber vitamin E, vitamin K, dan kalium yang baik.

Avokado sering digunakan sebagai pengganti produk tenusu dalam hidangan vegan dan vegetarian, dan ia boleh digunakan sebagai taburan atau topping untuk pelbagai makanan. Ia juga merupakan bahan popular dalam pelbagai jenis masakan, termasuk Mexico, Amerika Selatan dan Mediterranean.

Berikut adalah 10 negara pengeluar Buah Avocado;

Mexico – dengan pengeluaran tahunan sekitar 2.3 juta tan metrik. Negara ini sangat sesuai untuk pengeluaran buah avocado kerana iklim yang sesuai dan keadaan tanah yang subur. Kawasan penanaman utama buah avocado termasuk negeri Michoacán, Nayarit dan Jalisco.

 • Indonesia – dengan pengeluaran tahunan sekitar 1.5 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Jawa, Sumatera, dan Kalimantan.
 • Colombia – dengan pengeluaran tahunan sekitar 1.4 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Antioquia, Valle del Cauca, dan Huila.
 • Peru – dengan pengeluaran tahunan sekitar 1.1 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Lima, Ica, dan La Libertad.
 • Brazil – dengan pengeluaran tahunan sekitar 0.9 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Minas Gerais, Bahia, dan São Paulo.

 • Republik Dominican – dengan pengeluaran tahunan sekitar 0.8 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Elías Piña dan San Cristóbal.
 • Sepanyol – dengan pengeluaran tahunan sekitar 0.6 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Andalusia, Canarias, dan Murcia.
 • China – dengan pengeluaran tahunan sekitar 0.5 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Fujian, Hainan, dan Yunnan.
 • Chile – dengan pengeluaran tahunan sekitar 0.4 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan penanaman buah avocado termasuk Valparaíso, O’Higgins, dan Maule.

Afrika Selatan – dengan pengeluaran tahunan sekitar 0.4 juta tan metrik. Negara ini mempunyai beberapa kawasan pengeluar buah avocado termasuk Mpumalanga, Limpopo, dan KwaZulu-Natal.

Terdapat pelbagai jenis avokado yang ditanam di seluruh dunia. Beberapa jenis yang paling popular termasuk:

 1. Hass: Ini adalah jenis avokado yang paling banyak ditanam, dan ia terkenal dengan kulitnya yang gelap dan isinya yang berkrim.
 2. Fuerte: Varieti ini mempunyai kulit yang licin, hijau dan rasa berlemak (mentega).
 3. Pinkerton: Varieti ini mempunyai bentuk yang panjang, kulit yang nipis dan licin. Ia mempunyai isi yang berkrim, dan sedikit manis.
 4. Reed: Varieti ini mempunyai kulit yang tebal dan isinya terkenal dengan rasa manis dan berkrim.
 5. Gwen: Varieti ini mempunyai kulit yang licin, hijau dan isinya terkenal dengan rasa manis.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

(Catatan: Semua data dan statistik yang disebutkan dalam artikel ini adalah mengikut sumber yang ditemui dan dapat berubah mengikut waktu. Sebelum menggunakan data ini, harap pastikan untuk mem’verifikasi’ dengan sumber data yang sah dan terkini.)

Number of View :2360

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam