February 26, 2024

Anggur adalah buah yang tidak asing lagi di Malaysia, dan ia dimakan segar atau digunakan dalam pelbagai produk seperti dijadikan jus. Malaysia mempunyai pengeluaran anggur domestik yang sangat kecil dan bergantung kepada import untuk memenuhi permintaannya terhadap buah tersebut.  Menurut sumber, Malaysia mengimport kira-kira 7,000 tan anggur pada 2020. Majoriti jumlah import ini datang dari negara Australia, diikuti oleh Thailand, China, Amerika Syarikat dan New Zealand.

Anggur ditanam di banyak kawasan di seluruh dunia, dan ia merupakan komoditi pertanian yang penting. Menurut data daripada Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 10 negara teratas yang mengeluarkan anggur (grapes) pada tahun 2020 (mengikut jumlah) adalah seperti berikut;

1. China: 23.5 juta tan

2. India: 18.5 juta tan

3. Amerika Syarikat: 8.1 juta tan

4. Turki: 3.8 juta tan

5. Itali: 3.4 juta tan

6. Iran: 3.3 juta tan

7. Argentina: 3.3 juta tan

8. Sepanyol: 3.2 juta tan

9. Mexico: 2.9 juta tan

10. Perancis: 2.7 juta tan

Jenis anggur boleh dikelaskan berdasarkan saiz, warna, rasa dan penggunaannya. Jenis anggur tersebut termasuklah anggur yang dimakan segar, digunakan dalam salad dan hidangan lain; anggur yang digunakan untuk membuat wain; dan anggur kismis yang dikeringkan dan digunakan dalam pelbagai produk.

Terdapat pelbagai jenis anggur yang ditanam di seluruh dunia. Antara jenis/varieti anggur yang popular dan banyak di tanam di negara-negara pengeluar adalah;

  1. Red Globe: Jenis anggur bersaiz besar dan bulat – digunakan untuk  hidangan makan segar atau dikeringkan menjadi kismis.
  2. Flame Seedless: Jenis anggur yang manis, kemerahan – digunakan hidangan makan segar
  3. Thompson Seedless: Varieti anggur putih atau hijau yang ditanam secara meluas untuk digunakan sebagai hidangan makan segar atau untuk pengeringan menjadi kismis.
  4. Black Corinth: Jenis anggur yang kecil, manis dan berair – digunakan untuk hidangan makan segar atau untuk membuat wain.
  5. Concord: Jenis anggur ungu gelap yang digunakan untuk jus, jeli dan produk berperisa anggur.
  6. Sultana: Jenis anggur kecil, kuning atau hijau pucat yang sering digunakan untuk pengeringan menjadi kismis atau untuk membuat wain.
  7. Emir: Jenis anggur manis tanpa biji – digunakan untuk hidangan makan segar atau untuk membuat kismis.
  8. Red Globe: Jenis anggur yang besar dan bulat – digunakan untuk hidangan makan segar atau dikeringkan menjadi kismis.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :2901

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam