Posts Tagged ‘pokok

04 Aug, 2010

Pokok Mahkota Dewa

Posted by: admin In: Mahkota Dewa

Lama pula rasanya jari-jemari yang lemah gemalai ini tidak menaip di Blog. Walaupun dunia ini dipenuhi dengan lautan ilmu dan khazanah alam, tetapi kadang-kadang terasa macam dah habis modal nak menulis. Bukan apa.. oleh kerana dek kesibukan kerja dan buat-buat sibuk di pejabat menyebabkan penyakit malas menulis datang tanpa penawarnya.¬† Saya sememangnya ingin tabik hormat […]

18 Mar, 2010

Pokok Bintagor Laut

Posted by: admin In: Bintangor

Pokok Bintagor Laut atau ada nama lainnya pokok Penaga laut banyak tumbuh rendang di tepi-tepi jalan dan terutamanya di pinggir-pinggir pantai di Malaysia. (Gambar pokok ini diambil semasa berkunjung ke Lumut,Perak). Ia tergolong didalam keluarga Guttiferae manakala nama botaninya ialah Calophyllum inophyllum. Pokok ini dipercayai berasal dari India dan kepulauan Pasifik . Ketinggian pokok ini […]

17 Feb, 2010

Pokok Buah apa ni ?

Posted by: admin In: @Doktor Pokok

Ada sesiapa yang biasa tengok pokok di atas ni. Pokok ini mempunyai buah yang pernah saya lihat tetapi saya tidak pasti buah apa.. Tidak pastilah buah tersebut boleh dimakan ataupun tidak.. Tetapi sekali pandang macam boleh makan je.. Kalau ada sesiapa atau pembaca yang arif dan biasa melihat pokok ini, di harap dapatlah kongsikan di […]

Tags:

17 Jan, 2010

Tahukah anda nama pokok ini?

Posted by: admin In: @Doktor Pokok

Semalam saya ada menerima beberapa gambar kiriman oleh¬†saudara Abu Bakar. Beliau bertanyakan nama pokok ini dan kegunaannya. Menurutnya juga, pokok ini dikatakan dapat mengubati kencing manis namun beliau sendiri belum dapat dipastikan.. Saya sendiri biasa tengok pokok ini tetapi masih belum dapat namanya lagi. Mungkin anda juga biasa melihatnya.. Jika anda tahu mengenai pokok ini, […]

Tags:

19 Nov, 2009

Unidentified Plant : Pokok Apa ni?

Posted by: admin In: Artikel

Pokok ini aku jumpa masa melawat di salah sebuah tempat di Terengganu dahulu. Pada pandangan aku memang pokok ni menarik, tetapi tak tahu pula nama pokok ni.. Rasa macam adik beradik atau family tanaman orkid. Ada ke yang menanam pokok ini di rumah? Boleh la tolong beritahu saya nama pokok ni. Ada satu lagi pokok […]

Related Posts with Thumbnails

Categories

Share on Facebook

This is the home page.Segalanya Tentang Tumbuhan…0
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014