July 12, 2024

lerek_kecil

Pokok Lerek Kecil ini dipercayai dapat mengubati bisul dan mengatasi masalah kencing berbau selepas makan petai atau jering. Caranya ialah meminum air rebusan daun tersebut.

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :20179

3 thoughts on “Pokok Lerek Kecil

  1. Sy pernah tgk resipi “kelupis”yg selalu menjadi juadah istimewa orang2 Sarawak pada hari raya.Katanya daun yg digunakan untk membungkus kelupis tu daun lerek….Adakah daun ini yg dimaksudkan?Bg sesapa yg tau tolong pastikan ye…sbb sy teringin nk buat kelupis tu tapi x kenal daun kelupis tu….!tq

  2. Rasanya ini daun lerek lain kot, sebab kalau di Maran, Pahang suami saya pernah guna daun lerek untuk masak lemang, daun lerek ni digantikan dengan daun pisang, tapi bukan cam dalam gambar ni, yang dalam gambar ni cam pokok bunga jer. Daun lerek tu x der jalur-jalur, dia kosong jer warna hijau, kalau masak lemang x perlu potong buluh lemang, tarik jer daun lerek tu, pulut lemang akan terus keluar, senang dan wangi.

  3. Masura boleh x saya nak tanya kalau2 daun lerek ni boleh kita dapat buahnya… Sbb mak mertua saya kemungkinan ada kanser dan buah lerek ni mungkin dapat mengecutkan bengkang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam