February 23, 2024
Fertigasi digunakan untuk tingkat hasil pertanian ikut kehendak pasaran Menentukan rasa atau tahap kemanisan hasil tanaman hasil mungkin mustahil sebelum ini. Ini kerana tidak ramai yang tahu ada teknik khusus yang diperkenalkan untuk tujuan itu. Teknik itu ialah ialah fertigasi yang mula diperkenalkan sejak 1958 bagi membolehkan petani mengubahsuai hasil tanaman khususnya buah-buahan dan sayur-sayuran supaya ia mengikut kehendak pasaran. Rahsianya terletak pada penentuan kandungan bahan kimia digunakan dalam baja iaitu kalsium nitrat dan potassium nitrat. Proses menentukan tahap kemanisan buah dilakukan ketika peringkat pembajaan pokok. Secara ringkasnya, teknologi fertigasi ialah satu sistem nutrien bagi pertumbuhan tanaman. Nutrien itu dilarutkan di dalam air dan dibekalkan kepada tanaman melalui sistem titis.
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :5559

1 thought on “Teknik ubah rasa buah

  1. ok… punca2 kegagalan fertigasi anyone???

    pergilah ke KT ke, memana… akan jumpa byk ladang fertigasi bumiputra naik lalang, if not… mungkin diorang mmg saja tanam lalang nak bagi kambing makan.

    Jangan sebut pasal ubah rasa ke apa ke… highlight masalah2 yang ada dulu. Pertama… media. Kedua soil treatment. Ketiga cocopith. Sesiapa tlg explain apa yang saya maksudkan, lagi elok kalau sesape dari DOA ke, Peladang ke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam