February 27, 2024

Rockmelon (Cucumis melo) adalah sejenis tanaman yang berkaitan dengan labu, squash, tembikai dan pelbagai tanaman lain yang menjalar di tanah. Ia tergolong dalam keluarga Cucurbitaceae dan kebanyakan habitatnya terdapat di kawasan beriklim sederhana di Afrika, Asia Tengah, dan Mediterranean. Rockmelon, yang juga dikenali sebagai muskmelon, mempunyai rasa yang sangat manis dan berair. Ia juga kaya dengan nilai nutrisi. Rockmelon telah menarik minat komersial di beberapa negara seperti Eropah, Amerika Syarikat, Mediterranean, dan negara-negara Asia (McCreight et al., 1993). Buah ini dapat memberikan manfaat ekonomi kepada negara dengan pelbagai varieti (Silberstein et al., 1999). Oleh itu, rockmelon adalah salah satu tanaman buah yang paling penting dari segi ekonomi dan sangat digemari.

Rockmelon di Malaysia

Malaysia adalah salah satu negara yang mengimport benih kultivar rockmelon dari negara lain terutamanya Eropah dan Jepun. Oleh kerana kultivar-kultivar ini tidak asalnya ditanam di negara ini, kebolehjadian benih dan tindak balas pertumbuhan perlu diuji. Roach dan Wulff (1987) menyatakan bahawa adalah penting untuk menentukan dormansi benih, penyebaran, dan kadar percambahan. Selain itu, kultivar terbaik perlu dikenal pasti. Ini boleh dilakukan melalui ujian kualiti terutamanya pada kandungan gula buah, kesegaran, berat, vitamin C, tekstur, saiz buah, warna kulit, keanjalan isi, nisbah asid/gula, dan banyak lagi (Crisosto dan Crisosto, 2005).

Oleh itu, eksperimen ini dijalankan untuk mengenal pasti kultivar rockmelon terbaik yang boleh ditanam dengan kaedah penanaman tanpa tanah dengan melihat hasil, TSS, dan kandungan Vitamin C yang tinggi. Ringkasan daripada kajian ini adalah seperti berikut:

  1. Morfologi Biji: Biji rockmelon dari pelbagai kultivar dianalisis. Biji cv. Glamour menunjukkan biomass, panjang, dan lebar tertinggi. Semua biji memiliki ciri khas tumbuhan angiosperma yang membolehkan testa biji hancur dengan mudah semasa proses percambahan (Krempels, 2011).
  2. Kadar Percambahan: cv. Glamour menunjukkan kadar percambahan tertinggi (99%). Berat biji yang lebih tinggi, lebar, dan panjang memungkinkan penyerapan air yang lebih besar semasa proses imbibisi, yang membantu percambahan.
  3. Pertumbuhan Vegetatif Tanaman: cv. Glamour menunjukkan luas daun terlebar, ketinggian tanaman tertinggi, dan kadar pertumbuhan terpantas. Hasil menunjukkan bahawa luas daun mungkin mempengaruhi ketinggian tanaman dan kadar pertumbuhan.
  4. Peringkat Berbunga: Semua kultivar bunga terdiri daripada 5 kelopak dengan warna kuning untuk jantan dan betina. cv. Champion menunjukkan saiz bunga terpanjang dan terlebar.
  5. Diameter dan Berat Segar Buah: cv. Honeymoon memberikan nilai tertinggi untuk diameter buah, sementara tidak ada perbezaan yang signifikan dalam berat segar buah antara semua kultivar.
  6. Total Padatan Terlarut (TSS) dan Asid Askorbik: cv. Champion memberikan nilai tertinggi untuk TSS (16%) yang mewakili kandungan gula tertinggi, dan juga mengandungi peratusan vitamin C tertinggi (30.43%). Ini menunjukkan bahawa cv. Champion menghasilkan buah berkualiti terbaik berdasarkan nilai vitamin C dan TSS.
  7. Penggunaan Media Pertumbuhan Coco Peat: Semua tiga kultivar yang dikaji dapat tumbuh dengan baik pada coco peat, menunjukkan potensi sebagai media pertumbuhan yang mampan dan berkesan.
  8. Hubungan antara Saiz Bunga dan Kualiti Buah: Kajian ini juga menemukan bahawa saiz bunga mungkin mempengaruhi kualiti buah, dengan hubungan yang signifikan antara panjang dan lebar bunga dengan TSS buah dan kandungan Vitamin C.
  9. Kesimpulan Akhir: Melalui perbandingan antara semua kultivar yang dikaji, kualiti buah dinilai berdasarkan TSS dan kandungan vitamin C. Kultivar disusun dalam urutan menurun: Champion > Glamour > Honeymoon.

Kesimpulan

Maklumat ini boleh menjadi panduan kepada pengguna dalam pemilihan kultivar kerana kultivar buah yang berbeza mungkin muncul dengan ciri organoleptik yang berbeza (Liverani et al., 2002; Crisosto et al., 2003). Ini akan membantu dalam memajukan industri pertanian rockmelon di Malaysia dan memberikan pilihan yang lebih baik kepada pengguna dalam memilih buah yang berkualiti tinggi.

Rujukan : Kajian bertajuk “Characterization of Plant Growth, Yield and Fruit Quality of Rockmelon (Cucumis melo) Cultivars Planted on Soilless Culture“(2012)

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :654

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam