April 16, 2024

Di Malaysia, terdapat tiga jenis melon utama yang ditanam iaitu tembikai, rockmelon, dan honeydew. Dengan keadaan tanah yang sesuai serta iklim tropika, Malaysia menawarkan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan melon.

Ciri-ciri dan Keunikan Melon
Melon ditanam dalam suhu tanah antara 25°C hingga 32°C, dengan musim tanam dari bulan Mac hingga Mei dan bulan Julai hingga September. Keluarga tumbuhan ini dikenali sebagai Cucurbitaceae, yang juga merangkumi timun, labu, dan pokok labu. Keunikan tembikai adalah kandungan vitamin A, B6, C dan juga lycopene yang tinggi. Namun, honeydew dan rockmelon mempunyai ciri-ciri yang berbeza-beza, dengan honeydew mempunyai kulit yang licin dan rockmelon mempunyai kulit yang kasar.

Pengeluaran Melon Secara Global
Melon ditanam di seluruh dunia, dengan China menjadi pengeluar terbesar, diikuti oleh Iran dan Turki. Namun, Malaysia juga mempunyai pengeluaran melon yang signifikan, memenuhi permintaan global yang tinggi.

Tanaman Melon di Malaysia
Menurut kajian oleh Rasmuna Mazwan et al. pada tahun 2015, kebanyakan petani melon di Malaysia adalah lelaki. Di Semenanjung Malaysia sahaja, terdapat 80 petani melon, dengan 85.2% daripadanya menanam rockmelon. Walau bagaimanapun, hanya bilangan kecil petani wanita yang terlibat dalam penanaman melon. Secara umumnya, usia purata petani melon di Malaysia adalah antara 35 hingga 48 tahun. Keunikan dalam industri ini ialah peningkatan jumlah petani muda dan perkembangan trend petani bandar.

Salah satu produk pertanian utama yang dieksport oleh Malaysia ialah melon. Walaupun Malaysia memberi tumpuan kepada eksport melon segar, produk bernilai tambah daripada melon masih sedikit di pasaran tempatan.

Destinasi Utama Eksport Melon
Berdasarkan data dari Jadual 2.0, destinasi eksport melon terbesar Malaysia ialah Singapura, China, Hong Kong, dan Timur Tengah. Singapura mendominasi pasaran eksport melon Malaysia dengan 62% daripada keseluruhan eksport, diikuti oleh China dengan 33%. Selain itu, 2% lagi dieksport ke Emiriah Arab Bersatu (UAE). Walaupun jumlahnya kecil, terdapat juga eksport melon ke negara-negara Eropah seperti Belanda.

Kelebihan Bersaing Malaysia dalam Perdagangan Melon
Malaysia mempunyai kedudukan yang kompetitif dalam pasaran melon global. Sebuah kajian oleh Nik Rozana et al. pada tahun 2015 menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai kelebihan yang signifikan dalam eksport tembikai berbanding dengan negara-negara lain seperti Filipina, Thailand, dan Indonesia.

Rujukan : Overview of Melon Industry in Malaysia (2016) , https://ap.fftc.org.tw/article/1106

Number of View :473

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam