March 4, 2024

Anda mungkin tidak menyedari bahawa taman anda bukan sahaja boleh menjadi sebahagian dari dekorasi luar rumah yang menawan, tetapi juga boleh menjadi tempat persinggahan untuk rama-rama.

Setiap pemilik taman mempunyai cita rasa dan kecenderungan yang berbeza. Ada yang suka memenuhi taman mereka dengan hijauan, dan ada pula yang gemar memeriahkan taman mereka dengan warna-warni bunga. Semua ini, termasuk elemen tambahan seperti fitur air (‘water feature’), struktur keras (‘hard structure’), dan perabot taman, boleh memberikan taman anda satu identiti yang unik.

Namun, apa yang lebih menarik adalah apabila anda mampu membuat taman anda bukan sahaja tampak hidup, tetapi juga lebih semulajadi dengan menarik kehadiran rama-rama. Kehadiran rama-rama di perkarangan rumah bukan sahaja membawa suasana semula jadi, tetapi juga menambah keceriaan di laman.

Jadi, bagaimana caranya menarik rama-rama ini ke taman kita? Salah satu caranya adalah dengan menyediakan sumber makanan dan air. Tumbuhan berbunga dapat membekalkan nektar yang mereka perlukan, dan sumber air seperti mini fountain boleh menjadi tempat mereka minum dan beristirahat.

Sekiranya anda tinggal di bandar dan memiliki halaman yang terhad, jangan risau. Anda boleh mencipta ‘container garden’ yang dihiasi pelbagai jenis tumbuhan berbunga dan tumbuhan memanjat yang mampu menarik minat rama-rama. Ruang kecil seperti patio, yard, dek, balkoni dan teres tengah bukanlah masalah besar. Sebaliknya, ia boleh menjadi oasis bagi haiwan-haiwan ini jika segala keperluan asas mereka dipenuhi.

Dengan melakukan semua ini, anda bukan sahaja membuat taman anda lebih menarik, tetapi juga membantu menjaga kepelbagaian biologi. Rama-rama adalah sebahagian penting dari ekosistem kita, dan dengan membantu mereka, kita juga membantu diri kita sendiri.

Kesimpulannya, melalui langkah-langkah sederhana ini, kita boleh membuat taman kita menjadi lebih menarik dan hidup, sambil memberikan sumbangan yang penting kepada ekosistem kita. Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Rujukan : Majalah Laman 2014

Number of View :499

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam