February 21, 2024

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda mengenai taman. Mempunyai taman yang indah dan selesa di rumah adalah impian setiap individu. Jadi, bagaimana kita boleh merealisasikan impian tersebut? Berikut adalah panduan dan checklist yang perlu anda ambil kira dalam merancang dan membina taman idaman.


Kenal Pasti Kehendak Keluarga

 1. Senaraikan Jumlah Ahli Keluarga dan Kehendak Masing-Masing: Adakah ahli keluarga anda mahu taman yang sesuai untuk bersantai, beriadah, atau berkebun?
 2. Di Mana Dan Bagaimana Mereka Menghabiskan Masa Di Rumah: Perhatikan di mana dan bagaimana ahli keluarga anda menghabiskan masa di rumah. Adakah mereka lebih suka di taman atau di dalam rumah?
 3. Perubahan Setelah Taman Dibina: Adakah kehidupan anda dan keluarga berubah setelah taman selesai dibina? Adakah anda menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah?
 4. Berapa Lama Anda Merancang Untuk Menetap: Adakah anda merancang untuk menetap di rumah ini dalam jangka masa panjang? Adakah anda merancang untuk berpindah atau menambah keluasan saiz kediaman dan taman sedia ada?

Gaya Hidup Anda

 1. Bagaimana Anda Menghabiskan Masa Di Taman: Adakah anda suka bersantai, beriadah, berkebun, atau melakukan aktiviti lain di taman?
 2. Berapa Lama Anda Menghabiskan Masa Di Taman: Adakah anda memperuntukkan sejumlah bajet setiap bulan untuk proses penyelenggaraan dan aktiviti bertaman?
 3. Meraikan Tetamu Di Taman: Berapa kerap anda mengadakan majlis di taman? Apakah aktiviti yang sering dilakukan semasa majlis tersebut?
 4. Ruang Penyediaan Makanan: Adakah anda mempunyai ruang yang sesuai untuk menyediakan makanan di taman? Adakah lokasinya berhampiran dengan dapur?
 5. Ruang Penstoran: Adakah anda mempunyai ruang penstoran di taman untuk menyimpan peralatan berkebun dan lain-lain?

Laluan Trafik

 1. Ruang Letak Kenderaan: Adakah anda mempunyai ruang meletak kenderaan yang mencukupi di luar rumah?
 2. Kawasan Masuk Kediaman: Di manakah pintu masuk utama ke kediaman anda? Adakah laluan ini mudah diakses oleh semua ahli keluarga dan tetamu?
 3. Laluan Kecil Di Taman: Adakah anda mempunyai laluan kecil yang memudahkan akses ke ruang kediaman? Adakah ini penting terutama jika anda memiliki basikal atau sering berjalan kaki di taman?Ciri-Ciri Keselamatan

 1. Tingkat Keselamatan: Adakah anda berasa selamat di kediaman anda? Apakah jaminan keselamatan yang disediakan oleh pihak berkuasa atau perancang taman anda?
 2. Privasi: Adakah anda memiliki privasi di taman anda? Apakah faktor yang boleh menggangu suasana privasi anda dan bagaimana anda boleh mengatasinya?

Praktikaliti

 1. Penyelenggaraan Taman: Adakah taman anda mudah diselenggara? Adakah anda mempunyai ruang yang mencukupi untuk menempatkan kelengkapan penyelenggaraan?
 2. Kesesuaian Konsep Taman: Apakah gandingan pilihan tanaman dan struktur binaan serasi dengan faktor iklim dan cuaca untuk mencipta taman yang cantik dan hebat?Kesimpulan

Merancang dan membina taman idaman memerlukan perhatian dan pertimbangan yang rapi. Dengan mempertimbangkan aspek-aspek di atas, anda boleh merealisasikan impian memiliki taman yang indah dan selesa di rumah anda.

Rujukan : Majalah Laman 2010

Number of View :747

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam