April 24, 2024

lidahbuaya

Saya menggunakan lendir dan isi lidah buaya untuk dijadikan minuman bagi menghilangkan kesan-kesan luka di dalam badan serta menyejukkan badan. Sehingga kini,  saya masih mengamalkannya kerana mudah didapati dan memberikan kesan yang positif.

cermaidauncermai

Daun cermai yang ditumbuk halus pula dapat dijadikan bedak bagi mengatasi masalah jerawat dan kulit berminyak.

Kiriman E-Mel:  gjoule_85 @yahoo.com

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :11587

6 thoughts on “Daun cermai dapat mengatasi masalah jerawat

  1. Jerawat jenis apa yang boleh dirawat? sebab jerawat banyak jenis, yang saya tau jerawat batu, jerawat halus,jerawat resdung semua berbeza kesannya.

  2. nenek sy ckp daun cermai yg ditumbuk halus bersama beras digunakan sebagai sapuan yg bagus untuk hilngkan parut-parut bekas cacar air(chiken pox) dan parut jerawat tapi jangan amik daun lepas hujan krn chiken pox pantang kena air hujan nnt parut jadi berlopak2 mcm bulan purnama….!!!

  3. Salam,
    Memang benar daun cermai boleh mengubati jerawat, malah telah lama bedak cermai disediakan dengan ramuan beras + daun cermai digiling dan digunakan sepertimana bedak sejuk. Bedak cermai juga digunakan untuk disapu pada parut kesan cacar/campak

  4. buah cermai ni bermusim… sedap makan ngan kicapm garam skitm gula byk,,, hu…uii sodap tu,,, kg2 byk pokok ni… ada pokok gen besar2, tp kalo pokok gen kecik2 malasnya nk makan… ehe… untuk yg suka jeruk, boleh la jeruk… masam tapi sedaap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam